Napisano 21 Grudzień 201410 l Hej, tutoriali w sieci jak na lekarstwo więc pytam Was. Renderuje sobie dom, dobrze wykonany dobrze zmapowany... nie robie w maxie trawy, bo jakby jej dobrze nie wykonać to i tak prawdziwa na zdjęciu jest lepsza... w jaki sposób moge wstawić dom w zdjęcie by zachować cienie by wygladało to realistycznie ? próbowałem vray camera match ale albo cos robie nie tak, albo to nie ta opcja... prosiłbym o pomoc, lub po prostu o tutka, nawet po włosku byle bym miał punkt odniesienia. Ewentualnie jest specjalny program do tego ?
Napisano 21 Grudzień 201410 l Zobacz może to, w drugiej połowie masz exterior: https://www.youtube.com/watch?v=ynfUaC2oxdg Ogólnie zapoznaj się z vraymtlwrapper.
Napisano 23 Grudzień 201410 l Autor Ok dzięki za link, coś ruszyło :) A jak jeżeli sobie ustawie w viewporcie zdjęcie, ustawie materiały i obiekt, wyrenderować to samo co w viewport ? jak dam jak enviromnet mape ten sam obrazek co w viewporcie, to w renderze pokażę się ten obraz ale jako mapa sferyczna, czyli rozciągnięty, zamazany i tylko mała jego część..
Napisano 24 Grudzień 201410 l Wykorzystaj kanał Alpha jako maskę np. w PS i podstaw tło w postprodukcji. Tu masz jeszcze jeden tut. Co prawda po rosyjsku ale obraz też powinien dużo wyjaśnić.
Napisano 24 Grudzień 201410 l Autor Ok rozumiem o co chodzi z Alpha i post produkcją ale przegladając tutoriale i robiąc dokladnie to co na nich, im zawsze wychodzi po renderze to co w viewporcie, a mi: Render i Viewport:
Napisano 24 Grudzień 201410 l Raz, że masz źle ustawiony obrazek to i perspektywę masz źle. Powinno być mniej więcej tak: - obrazek 2: render - obrazek 3: vieport - obrazek 4: klikasz prawym na plane'a>vray properties>ustawiasz - obrazek 5: enviro map Jak chcesz mieć odbicia na obiekcie to ten sam obrazek ustawiasz na enviro>spherical enviro>przeciągasz do>reflection/refraction enviro override w zakladce Vray Enviro Druga sprawa, że słońce pada z prawej strony, nie z lewej, na tym konkretnym zdjęciu ;) Obrazek 06. Edytowane 24 Grudzień 201410 l przez ApaczoS
Napisano 24 Grudzień 201410 l Autor Dzięki, tło już się zgadza, natomiast w jaki sposób ustawić dokładnie perspektywe ? bo widzę, że masz "linie pomocniczne" ? :) I jak włączyć opcje by enviro działało mi to które ustawie o opcjach rendera vray ? bo tylko i wyłącznie reaguje mi na zmiane enviroment map w -> rendering ->enviro. Co kolwiek ustawie w render setup to jest nieaktywne, mimo właczonego GI Edytowane 24 Grudzień 201410 l przez Highlander
Napisano 24 Grudzień 201410 l To jest grid i plane. Nie ma tam linii pomocniczych :) Co do tła, to tło renderuje się z Rendering>Enviro a jak dodatkowo chcesz mieć odbicia to wrzucasz ten sam obrazek do vray enviro, o czym mówiłem wcześniej. Perspektywę możesz sobie ustawić albo ręcznie i dodać kamerę albo poprzez Perspective match, obrazek 08.