Zernat Napisano 28 Grudzień 2014 Share Napisano 28 Grudzień 2014 Witam, piszę do was z dziwnym pytaniem aczkolwiek dopiero teraz zaczęło mi to przeszkadzać. Ostatnio rozpocząłem zabawę z wpylaniem hp do lp. Chodzi mi o Chamfer a dokładnie o siatkę jaką on tworzy. W przypadku modeli HP problemu raczej nie ma ponieważ i tak na wszystko leci TS na poziomie 2 lub 3 i wygląda to ładnie. Jednak gdy chcę przygotować jakieś proste lp, chociażby box z paroma insetami i extrudami to chamfer szaleje w miejscach gdzie zbiega się parę edgy. Czy jest na to jakaś metoda ? Może jest jakieś lepsze narzędzie na wygładzanie krawędzi dodatkową geometrią ? Czy może jednak sprawa wygląda tak, że trzeba kombinować, używać welda, target welda i się z tym bawić w ten sposób ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 28 Grudzień 2014 Share Napisano 28 Grudzień 2014 bo chamfer w maxie to złom :D jest dobry plugin do maxa który go zastępuje, swoją drogą chamferowanie/bevelowanie w LP? trochę dziwne od tego są normal mapki z HP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zernat Napisano 28 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2014 Ale czasem jest trochę wyższy limit, a jak jest chociaż chamfer z jednego segmentu to normal mapka wygląda już o wiele lepiej. A mógłbyś się podzielić tym pluginem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 28 Grudzień 2014 Share Napisano 28 Grudzień 2014 Ale czasem jest trochę wyższy limit, a jak jest chociaż chamfer z jednego segmentu to normal mapka wygląda już o wiele lepiej. A mógłbyś się podzielić tym pluginem ? niestety nie pamiętam nazwy jako iż nie używam 3dsmaxa. ale pamiętam że quad chamfer chyba się to nazywało. - - - Połączono posty - - - z ciekawości udostępniłbyś dany element na którym jest problem? .obj byłby mile widziany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathanielxd Napisano 28 Grudzień 2014 Share Napisano 28 Grudzień 2014 @Azbesty dobrze mówi, quad chamfer wiele lepszy: http://www.mariussilaghi.com/products/quad-chamfer :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tamyl91 Napisano 28 Grudzień 2014 Share Napisano 28 Grudzień 2014 W Maxie 2015 Quad Chamfer jest już natywnie. Ciekawe, czy wykupili kod Marius'a, czy po prostu zerżnęli pomysł ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zernat Napisano 28 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2014 Rozumiem, dzięki. Tak sobie myślę, może powoli bym zaczął się na 2015 przesiadać. Dostatecznie go tam już połatali ? Lepszy jest od 2014 prócz tego Chamfera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tamyl91 Napisano 28 Grudzień 2014 Share Napisano 28 Grudzień 2014 Nie miałem jeszcze styczności z maxem 15, widziałem tylko filmik: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 29 Grudzień 2014 Share Napisano 29 Grudzień 2014 Zernat taniej kupic samego plugina niz maxa2015 specjalnie dla tej "nowej" funkcjonalnosci, ale jak to mowia:"kto bogatemu zabroni?". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zernat Napisano 29 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2014 Znaczy chodzi mi też o ogół. Max ma bardzo dużo upierdliwych rzeczy no i jest sporo do życzenia jeśli chodzi ogólnie o stabilność i wydajność. Ale jeśli tak mówicie, to znaczy, że Maxio 2015 furory względem 2014 raczej nie robi ? ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi