Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, piszę do was z dziwnym pytaniem aczkolwiek dopiero teraz zaczęło mi to przeszkadzać. Ostatnio rozpocząłem zabawę z wpylaniem hp do lp.

Chodzi mi o Chamfer a dokładnie o siatkę jaką on tworzy. W przypadku modeli HP problemu raczej nie ma ponieważ i tak na wszystko leci TS na poziomie 2 lub 3 i wygląda to ładnie. Jednak gdy chcę przygotować jakieś proste lp, chociażby box z paroma insetami i extrudami to chamfer szaleje w miejscach gdzie zbiega się parę edgy.

Czy jest na to jakaś metoda ? Może jest jakieś lepsze narzędzie na wygładzanie krawędzi dodatkową geometrią ? Czy może jednak sprawa wygląda tak, że trzeba kombinować, używać welda, target welda i się z tym bawić w ten sposób ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

bo chamfer w maxie to złom :D jest dobry plugin do maxa który go zastępuje, swoją drogą chamferowanie/bevelowanie w LP? trochę dziwne od tego są normal mapki z HP

Napisano
  • Autor

Ale czasem jest trochę wyższy limit, a jak jest chociaż chamfer z jednego segmentu to normal mapka wygląda już o wiele lepiej.

A mógłbyś się podzielić tym pluginem ?

Napisano
Ale czasem jest trochę wyższy limit, a jak jest chociaż chamfer z jednego segmentu to normal mapka wygląda już o wiele lepiej.

A mógłbyś się podzielić tym pluginem ?

niestety nie pamiętam nazwy jako iż nie używam 3dsmaxa. ale pamiętam że quad chamfer chyba się to nazywało.

- - - Połączono posty - - -

z ciekawości udostępniłbyś dany element na którym jest problem? .obj byłby mile widziany.

Napisano

W Maxie 2015 Quad Chamfer jest już natywnie. Ciekawe, czy wykupili kod Marius'a, czy po prostu zerżnęli pomysł ;)

Napisano
  • Autor

Rozumiem, dzięki.

Tak sobie myślę, może powoli bym zaczął się na 2015 przesiadać. Dostatecznie go tam już połatali ? Lepszy jest od 2014 prócz tego Chamfera ?

Napisano

Zernat taniej kupic samego plugina niz maxa2015 specjalnie dla tej "nowej" funkcjonalnosci, ale jak to mowia:"kto bogatemu zabroni?".

Napisano
  • Autor

Znaczy chodzi mi też o ogół. Max ma bardzo dużo upierdliwych rzeczy no i jest sporo do życzenia jeśli chodzi ogólnie o stabilność i wydajność. Ale jeśli tak mówicie, to znaczy, że Maxio 2015 furory względem 2014 raczej nie robi ? ^^