Quatrosss Napisano 4 Styczeń 2015 Napisano 4 Styczeń 2015 (edytowane) Witam. Jak w 3ds zrobić tak aby nałożona tekstura na obiekt robiła go przezroczystym w miejscu gdzie na teksturze rzeczywiście przezroczystość jest. Obraz mam zapisany w .tif ,obsługuje on alphe jednak gdy nałożę to na obiekt to miejsce przezroczystości jest czarne. Czy da się tak wgl zrobić? W ten sposób zaoszczędziłbym masę poly. Pozdrawiam. P.S. Oglądałem troche poradników o alpha channel w 3ds itd. żadne natomiast mi nie odpowiedział na moje pytanie. P.S.2. Chcę uzyskać taki efekt http://themodders.org/index.php?topic=23374.20 Edytowane 4 Styczeń 2015 przez Quatrosss
ETA Napisano 4 Styczeń 2015 Napisano 4 Styczeń 2015 Z tego co pamiętam w maxie potrzebujesz dodać osobno czarno białą mapę z alphą w maps -> opacity. Ale zależy to też od silnika jakim renderujesz. 1
Nathanielxd Napisano 4 Styczeń 2015 Napisano 4 Styczeń 2015 Chyba z samego tifa max nie zaczyta kanału alpha, o ile mnie pamięć nie myli. Ale tak jak wspomniał @ETA, zrób sobie taką biało-czarną mapkę. To co białe będzie w maxie widoczne, a to co czarne niewidoczne. Wrzucasz w Opacity i hula. 1
Quatrosss Napisano 4 Styczeń 2015 Autor Napisano 4 Styczeń 2015 Dziękuję wam z całego serca, gdzieś mi się rzuciła w oczy ta czarnobiała mapka czyli powinno zadziałać.
Pleszer Napisano 5 Styczeń 2015 Napisano 5 Styczeń 2015 Musisz stworzyć 2ie mapy, 2a osobne pliki - tekstura diffuse (color) i opacity/transparency (odpowiadająca za przeźroczystość)
Rekomendowane odpowiedzi