dudson Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Hejka! Robię taki prosty stół i utknęłam na blacie:) Porobiłam sobie duzo kulek i planowałam je przeciąć w połowie tym niebieskim box'em przez 'boolean'. Niestety po zgrupowaniu kulek, 'boolean' jest niekatywne, a chciałabym uniknąć przycinania każdej kulki ososbno (mam ich ok 100) Co mogę zrobić?:) Będę wdzięczna za pomoc, bo już się męczę z tym trochę:) Pozdro Magda Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciacho191 Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Nie używałem nigdy maxa, ale wydaje mi się, że możesz po prostu zaznaczyć face'ami połowę wszystkich kuli i ją usunąć, potem użyć jakiegoś "fill hole" i z głowy :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
stormwind Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 (edited) Dodaj grupie modyfikator slice z opcją remove top, a potem modyfikator cap holes. Jeżeli musisz robić to booleanem to dodaj wszystkie kulki do jednego obiektu przez attach, albo przez collapse z panelu utilities. Nie używałem nigdy maxa, ale wydaje mi się, że możesz po prostu zaznaczyć face'ami połowę wszystkich kuli i ją usunąć, potem użyć jakiegoś "fill hole" i z głowy :) Tylko w przypadku gdy kule są tego samego rozmiaru i mają taką samą geometrię, jeżeli są rożnej wielkości i na rożnych wsokościach nie uzyskasz płaskiej powierzchni bo ostatnie edgeloopy mogą być na różnych wysokościach po odjęciu wierzchnich poligonów. Edited January 7, 2015 by stormwind Link to comment Share on other sites More sharing options...
dudson Posted January 7, 2015 Author Share Posted January 7, 2015 Pięknie dziękuje!! Udało się ze slice i cap holes:) Pozdro!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciacho191 Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Tylko w przypadku gdy kule są tego samego rozmiaru i mają taką samą geometrię, całkowicie się zgadzam, wydawało mi się, że są różnych rozmiarów, ale na tej samej pozycji Y :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts