dudson Napisano 7 Styczeń 2015 Napisano 7 Styczeń 2015 Hejka! Robię taki prosty stół i utknęłam na blacie:) Porobiłam sobie duzo kulek i planowałam je przeciąć w połowie tym niebieskim box'em przez 'boolean'. Niestety po zgrupowaniu kulek, 'boolean' jest niekatywne, a chciałabym uniknąć przycinania każdej kulki ososbno (mam ich ok 100) Co mogę zrobić?:) Będę wdzięczna za pomoc, bo już się męczę z tym trochę:) Pozdro Magda
ciacho191 Napisano 7 Styczeń 2015 Napisano 7 Styczeń 2015 Nie używałem nigdy maxa, ale wydaje mi się, że możesz po prostu zaznaczyć face'ami połowę wszystkich kuli i ją usunąć, potem użyć jakiegoś "fill hole" i z głowy :)
stormwind Napisano 7 Styczeń 2015 Napisano 7 Styczeń 2015 (edytowane) Dodaj grupie modyfikator slice z opcją remove top, a potem modyfikator cap holes. Jeżeli musisz robić to booleanem to dodaj wszystkie kulki do jednego obiektu przez attach, albo przez collapse z panelu utilities. Nie używałem nigdy maxa, ale wydaje mi się, że możesz po prostu zaznaczyć face'ami połowę wszystkich kuli i ją usunąć, potem użyć jakiegoś "fill hole" i z głowy :) Tylko w przypadku gdy kule są tego samego rozmiaru i mają taką samą geometrię, jeżeli są rożnej wielkości i na rożnych wsokościach nie uzyskasz płaskiej powierzchni bo ostatnie edgeloopy mogą być na różnych wysokościach po odjęciu wierzchnich poligonów. Edytowane 7 Styczeń 2015 przez stormwind
dudson Napisano 7 Styczeń 2015 Autor Napisano 7 Styczeń 2015 Pięknie dziękuje!! Udało się ze slice i cap holes:) Pozdro!!
ciacho191 Napisano 7 Styczeń 2015 Napisano 7 Styczeń 2015 Tylko w przypadku gdy kule są tego samego rozmiaru i mają taką samą geometrię, całkowicie się zgadzam, wydawało mi się, że są różnych rozmiarów, ale na tej samej pozycji Y :)
Rekomendowane odpowiedzi