Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka!

Robię taki prosty stół i utknęłam na blacie:) Porobiłam sobie duzo kulek i planowałam je przeciąć w połowie tym niebieskim box'em przez 'boolean'. Niestety po zgrupowaniu kulek, 'boolean' jest niekatywne, a chciałabym uniknąć przycinania każdej kulki ososbno (mam ich ok 100) Co mogę zrobić?:)

Będę wdzięczna za pomoc, bo już się męczę z tym trochę:)

Pozdro

Magda

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie używałem nigdy maxa, ale wydaje mi się, że możesz po prostu zaznaczyć face'ami połowę wszystkich kuli i ją usunąć, potem użyć jakiegoś "fill hole" i z głowy :)

Napisano (edytowane)

Dodaj grupie modyfikator slice z opcją remove top, a potem modyfikator cap holes.

Jeżeli musisz robić to booleanem to dodaj wszystkie kulki do jednego obiektu przez attach, albo przez collapse z panelu utilities.

Nie używałem nigdy maxa, ale wydaje mi się, że możesz po prostu zaznaczyć face'ami połowę wszystkich kuli i ją usunąć, potem użyć jakiegoś "fill hole" i z głowy :)

Tylko w przypadku gdy kule są tego samego rozmiaru i mają taką samą geometrię, jeżeli są rożnej wielkości i na rożnych wsokościach nie uzyskasz płaskiej powierzchni bo ostatnie edgeloopy mogą być na różnych wysokościach po odjęciu wierzchnich poligonów.

Edytowane przez stormwind
Napisano

Tylko w przypadku gdy kule są tego samego rozmiaru i mają taką samą geometrię,

całkowicie się zgadzam, wydawało mi się, że są różnych rozmiarów, ale na tej samej pozycji Y :)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności