Jakub91 Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Witam! Jestem nowym użytkownikiem i mam problem w wykonaniu projektu w 3ds max 2013. Musze wytłoczyć obiekt. Mam narysowany obrys splajnem i ścieżkę ale chce wytłoczyć tą ścieżką tylko część obrysu jak zaznaczyłem na rysunku a nie całość. Jest to elewacja budynku i w kilku miejscach jest różna. Czy istnieje taka możliwość? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekszy0 Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Tak na szybko to może spróbuj zaznaczyć interesujące cię segmenty tego spline-a -> detach. A potem bierzesz ten fragment i extrude (bo chyba na zaznaczeniu extrude nie zadziała :( ) Edycja: chociaż równie dobrze możesz zamienić ten kształt na edit poly. Zaznaczyć interesujące cię krawędzie i trzymając shift wyciągnąć je do góry. Wtedy masz wszystko jako 1 obiekt dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub91 Posted January 19, 2015 Author Share Posted January 19, 2015 Chodzi mi o wytłoczenie obiektu nie tak jak to robi modyfikator extrude ale tak jak robi to modyfikator sweep tzn że możesz wybrać ścieżkę jaką będzie wytłaczać obiekt tylko właśnie problem leży w tym że wytłacza cały obiekt a mi chodzi o wytłoczenie tylko zaznaczonej części na rysunku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ania Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 To robisz to samo co kolega wyżej napisał (detach), tylko z sweep zamiast extrude. Trochę wyobraźni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub91 Posted January 19, 2015 Author Share Posted January 19, 2015 Dzięki wielkie, pomogło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts