Napisano 23 Styczeń 201510 l Witam. Jak zaimportować rosliny z rozszerzeniem vrmesh tak żeby miały wszystkie tekstury? Wstawiam je poprzez opcje geometry->vray->vray proxy i pojawia mi się sam model bez tekstur. Pobieranie materialu z modelu nic nie daje bo mam dalej szara kulke i zadnych map nie ma nalozonych. Co robie nie tak ? Pozdrawiam
Napisano 23 Styczeń 201510 l Najpierw jak masz roślinę, łączysz ja w całość jako jeden obiekt (jak masz obiekt Editablepoly to ozywasz ATTACH). Potem pobierasz z tego modelu teksturę, będziesz ja miał jako multi/sub-object i eksportujesz do proxy, potem na proxy wrzucasz ten materiał i tyle. Pamiętaj tylko, że proxy nie obsługują displace.
Napisano 23 Styczeń 201510 l Autor dzięki za odp. Ale ja wiem jak się tworzy proxy. Nie wiem tylko jak uzyc już gotowych wyexportowanych proxy (mam pliki vrmesh zapisane w folderze sceny z evermotiona) wrzucam je uzywajac geometry>vray>vray proxy i nie maja swojej tekstury Edytowane 23 Styczeń 201510 l przez PLEK
Napisano 23 Styczeń 201510 l Musisz otworzyć scenę od evera w której to znajdują się powyższe proxy zapisać sobie ich materiał i następnie samemu go nadać po wciągnięciu proxów do włsnej sceny
Napisano 23 Styczeń 201510 l albo łatwiej merge modelu ze sceny everów. importujesz w ten sposób proxy od razu z materiałem.
Napisano 24 Styczeń 201510 l Autor skalpel3d a jak się zapisuje material? Porti - zawsze grupowalem elementy ze sceny z evera i mergowalem do mojej sceny później ewentualnie poprawiałem lokalizacje do map i było ok. Z proxy już tak latwo nie jest :)
Napisano 24 Styczeń 201510 l material /map browser tam sobie możesz stworzyć własne biblioteki shaderów do których przeciągasz z edytora materiały stworzone lub w samym broweserze masz zakładkę scenę material można z stamtąd siorbie poprzenosić do własnej biblioteki materiały. Dobrze jest tylko mieć dobrze ustawione ścieżki dostępu w samym maxie do tekstur tak abyś nie gubił tekstur za to odpowiada sekcja Customize->Configure Usert Paths-> External Files
Napisano 24 Styczeń 201510 l PLEK - Hmm dziwne. U mnie z proxy jest równie łatwo. Z lokalizacją map też nigdy nie mam problemów.