Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

potrzebuję lekkiego laptopa w przedziale 1,5 -2,5 kg ( 13-15 ") , do modelowania ( bez renderów) - głównie 3ds + PS , a powoli przymierzam się również do Zbrusha.

Problemem jest to, że nie chcę wydawać więcej niż 1800 zł bo poważniejsze rzeczy robię i tak na PC, a w podróży dobrze zagospodarować czas czymś sensownym.

1. Pierwsze pytanie czy procesory typu:

Intel Celeron N2820 (2 rdzenie, od 2.17 GHz do 2.39 GHz, 1 MB cache)

Intel Celeron N2840 (2 rdzenie, od 2.16 GHz do 2.58 GHz, 1 MB cache)

nadaja się do płynnej pracy przy prostrzych scenach ?

2. jak wygląda komfort pracy w zbrushu przy 8gb ramu ?

3. mam pewne obawy co do kart graficznych typu Intel HD Graphics, które są montowane w takich malych laptopach czy poradzą sobie przy modelowaniu ? co oznacza "pamięć współdzielona" w ich przypadku ?

Jeżeli macie jeszcze jakieś uwagi to chętnie wysłucham.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

celerony raczej sie nie nadadzą do niczego. w teamie z kartami HD tym bardziej. Nie lepiej książkę poczytać w podróży? Albo donos na kogoś napisac, tutoriale sobie nagrać? Zawsze zabierałem ze sobą lapka, by produktywnie spędzać podróże ale po latach zrozumiałem, że to nie działa, bo nie ma koncentracji.

Napisano
  • Autor

na tablecie to nawet internetu nie lubię przeglądac :) filmy odpalą na czymś takim chociaz ?

to może jakie jest sensowne minimum - i3 czy dopiero i5 ?

Napisano

na allegro na szybko przefiltrowałem laptopa za 1800 z i5/i7 i coś tam jest. Ja mam lenovo G570 z i3 (nie polecam tego modelu ze względu na przypadłości związane z zawiasami i gubieniem śrubek) i jakoś daje radę choć może nie modeluję mega hight poly no ale wówczas kosztował ponad 2000PLN. ZBrusha na razie nie tykam bo padł mi tablet :/. Gdybym mógł wybierać to brał bym z i5/i7. W niektórych można zmienić procesor czy do dać ram jak coś i na Twoim miejscu nie schodził bym poniżej 15" chyba, że głównie programujesz.