TRYKY3D Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Witajcie Moja sprawa dotyczy modelowania do animacji ale pozwólcie ze napisze w tym temacie. Wyznaczono mi zrobienie animacji (konkretnie przejazd kamerą w statycznych interiorach). Mam za sobą parę książek, kursów i renderow ale taki temat robie pierwszy raz. Pytanie: W niektórych miejscach sceny są schody (parter - piętro). To jest potencjalne miejsce gdzie nadchodzą na siebie sufit/podłoga + boki ze schodow + murki na poręcze. Wiem ze należy unikać stykajacych/nachodzących na siebie ścianek. Aby nie dopuscic do takiej sytuacji snapowalem scianki na siebie a następnie odsunalem vertexy tak aby w kazdym przypadku przerwa miedzy nadchodzącymi obiektami wynosila 0,1 do 0,2 Renderuje fragment w wersji AmbientOcclusion i okazuje się ze w tych miejscach nie jest dobrze - są przeniki. Na wszelki wypadek włączyłem odsuwanie ścianek Secondary ray bias w globalach ale tez nic. Co zrobić aby tego uniknąć Z góry dzięki za odp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ania Posted February 27, 2015 Share Posted February 27, 2015 (edited) Ścianki mogą się przenikać (pod kątem). Ścianę można spokojnie wsunąć w sufit i w podłogę. Jedynie nie mogą się przenikać na płasko (wyobraź sobie dwie kartki cienkiego papieru leżąca jedna na drugiej - tego nie wolno). To niezależnie czy animacja czy nie. Oczywiście że są przeniki, jeśli między ściankami masz odstęp... Snapować też możesz, jeśli masz sufit, może się dokładnie stykać z podłogą powyżej (bez odstępu i bez płasko nachodzących na siebie bocznych ścianek). Edited February 27, 2015 by Ania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts