Posted March 10, 201510 yr Witam! Chciałbym się dowiedzieć jakich programów używacie (które macie sprawdzone) do odrysowywania z fotek (przy tym dopasowywania kamery)? Potrzebuję tych technik do modelowania samochodów. Póki co radzę sobie kiedy znam rozstaw osi pojazdu i mam chociażby fotkę widoku bocznego, wtedy ręcznie metodą prób i błędów w ustawieniu kamery dopasowuję wszystko do foty i odrysowuję spline'ami model. Wychodzi to fajnie, ale zastanawiam się jak skuteczne są programy do fotogrametrii? Tutaj efekty mojej pracy:
March 10, 201510 yr Ja stosuje taką samą metodę. Próbowałem też np. ściągnąć zdjęcia z widoku 360st i wygenerować model z 123D, ale mi nie wychodziło. Podejrzewam że głównym tego powodem było to, że w karoserii zazwyczaj jest sporo refleksów i zmieniają się w zależności od kąta patrzenia.
March 10, 201510 yr Author Próbowałem kiedyś Photomodelera, ale za dużo było do poprawiania. Szybciej mi poszło z ręcznym dopasowaniem kamerki. No ale poczekam może ktoś ma jakieś doświadczenia z innym softem.