razor Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Cześć, potrzebuję waszej pomocy. Do tej pory wystarczało mi ustawienie 5 swiateł (omni, o różnych parametrach) jedno centralnie nad i 4 na 4stronach świata. Co dawało całkiem niezgorszy efekt. Teraz jednak potrzebuję realistycznego (albo bardzo ładnego), światła do mojej sceny. Będę wdzięczny za porady, wskazówki i sugestie. Podejrzewam że nie tylko mi się to przyda...... POZDRO
cochise Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Proponuje uzycie sklylight, w helpie jest opisane jak dziala. W celu uzyskania wysokiego realizmu to oczywiscie proponuje uzyc ktoregos z sysytemow renderowania innego niz skanline.
KLICEK Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Jezeli w maxie powyzej 5 to mozesz uzyc radiosity, i tego drugiego rendera ktore daja calkiem znosny efekt.
Vorek Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 Chyba już o tym było na forum niedawno Wrzucasz światło skylight do scenki (obojętenie gdzie) potem Render -> Advenced ligthing -> Light tracer (o ile masz maxa 5 i wyżej)
razor Napisano 4 Październik 2004 Autor Napisano 4 Październik 2004 Głównym moim dylematem jest to czy użyć jakiegoś systemu oświetlenia (e.t skylight) czy zestawu pozycjonowanych świateł o odpowiednich barwach. Co do silnika renderowania, to używam scanline i tego drugiego (nie pamiętam nazwy :P) które są standardowo w max'ie, oraz v-ray'a którego bardzo lubię, ale nie wiem czy się nadaje do takich scen ze światłem dziennym na otwartych przestrzeniach. Po sprecyzowaniu moich oczekiwań, czekam z nadzieją na podpowiedzi. to Vorek - "Wrzucasz światło skylight do scenki (obojętenie gdzie) potem Render -> Advenced ligthing -> Light tracer (o ile masz maxa 5 i wyżej)" Jadę na max'ie 6, czy to co proponujesz wystarczy aby to wyglądało w miarę przekonująco... ? Aha, coby nie zakładać noweko tematu i forum nie zaśmiecać to odrazu tu sie zapytam - jaki render najlepiej użyć do wnętrz, chodzi o typowe wnętrza mieszkań i.e. pokój z kominkiem -nastrojowe światło, oświetlona kuchnia- jasne żywe 'realistyczne' kolory.
illy Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 Mental sie to nazywa, poszukaj watek o wyborze renderera.
javor Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 hmmm ale o jaką scenke ci chodzi - outdoor czy pomieszczenie?? jak outdoor to chociazby scanline'em + raytracer można ladny efekt uzyskać, np. skylight o standardowym lekko niebieskim kolorku i multiplerku 0,5 - 0,6 + directional leciutko żółte i też 0,5 - 0,6. jak dasz np po 0,6 to ogólnie wyjdzie lekko (ładnie) prześwietlony render - czyli ładny słoneczny dzień :) a jak wnętrze to trzeba by GI uruchomić - też w scanline + raytrace można :P
razor Napisano 6 Październik 2004 Autor Napisano 6 Październik 2004 dzięki javior za podpowiedź :) ...coś w advanced lightning warto majstrować jeszcze przy tym przykładzie co podałeś?
Rekomendowane odpowiedzi