Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć,

czasem komputer potrafi mi się zwiesić i wyświetlić kolorowe pasy, wydawało mi się że może mieć to związek z kartą graficzną, ale równolegle podczas renderowania w 3ds Max zaczął pojawiać mi się błąd:

Mental ray has encountered a fatal error. The error is: Mem 0.0 77mb fatal 031008: cant allocate 8641904 bytes

Po przejrzeniu sieci, doszedłem do wniosku że większość ludzi u których ten błąd się pojawił miało problem z pamięcią RAM, dlatego zrobiłem test u siebie za pomocą MemTesta86 i okazało się że faktycznie znalazło jakiś błąd, ale nie potrafię go zinterpretować. Mógłby ktoś mi pomóc?

FyotRls.jpg

Nie wiem czy jest potrzeba, ale podaję specyfikację komputera:

Płyta główna: Gigabyte EX580DS4

Procesor: Intel Core i7 920 2.67GHz

Grafika: ATI Radeon HD 5700

Pamięć: 18 GB (z czego aż 6 GB niedostępne, w monitorze zasobów jest napisane że zarezerwowane sprzętowo)

Z takich zwierzeń, muszę przyznać że bardzo dawno nie zmieniałem systemu, ale nie wiem czy może to mieć wpływ na sprzętowe błędy.

To tyle. Pozdrawiam i proszę o wskazówki :)

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja bym wywalił ram - czyli zostawił 1 kostkę i sprawdził czy się system wyłoży. System zawsze warto sprawdzić ( czytaj przeinstalować ) bo jak wcześniej było ok to może faktycznie system niedomaga. Możesz też memtestem sprawdzić.

Napisano

Nie napisałeś nic jakie masz pamięci, procesor ma 3 kanały więc jak coś pokręciłeś to może dlatego jest dostęp do 12 GB.