Napisano 9 Lipiec 20159 l Witam, mam taki problem - Czy jest możliwość dostosowania tła dla każdej kamery z osobna? Kiedy używam Batch rendera - zawsze tło nie wychodzi idealnie i nie da się tego zrobić z poziomu ustawień samego Enviormentu w materiał editorze... Czy jest jakaś inna możliwość dostosowania tła dla każdej kamery oddzielnie? żeby każde ustawienie nie miało wpływu na widok tła z innej kamery?
Napisano 9 Lipiec 20159 l Jeśli chodzi tylko o widok tła, radzę wyrenderować z kanałem alpha i dodać tło w programie do postprodukcji (Nuke, Fusion, ew. Blender) lub 2D jeśli to tylko still (typu Photoshop, Gimp, Krita itp.) Jeśli chodzi o Environment do odbić, refrakcji i GI, to istnieje dość zaawansowany plugin do Maxa http://rpmanager.com/ i jeśli takich scen masz sporo, warto się nad tym zastanowić (można tym zmieniać dowolne ustawienia sceny, rendera, obiektów, można do różnych passów lub ujęć włączać różne X-ref scenes, do dużych projektów naprawdę polecam). Jeśli tych renderingów jest tylko kilka, to działanie przez RPManager by było strzelaniem armatą na muchy, wtedy przygotuj kilka tych Environmentów i po prostu przed renderingiem z innej kamery przełącz na inny, albo ustaw sobie kilka plików .max tylko z kamerą, światłami i odpowiednim Environmentem i wciągaj scenę jako X-ref scene. Edytowane 9 Lipiec 20159 l przez Ania
Napisano 9 Lipiec 20159 l Autor Sprawa jest taka że przeszedlem na inny renderer z Vraya na Coronę i jedyne co źle robi to brzegi okien do kanału alpha..... no i zostaje mi robić scenę z oknami ręcznie przestawiając enviorment... :(