Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu dłubię sobie olschoolowego dungeon crawlera w UE4. Na początku było to jedynie importowanie modeli do silnika i tworzenie małego levelu. Później zainteresowałem się blueprintami,mechaniką i stworzyłem prototyp gry. Stworzyłem oldschoolowy system poruszania się, inventarz, mnóstwo animacji w matinee. Obecnie pracuję nad systemem skilli i cechami bohaterów. Stworzyłem prezentację graficzną jednego z leveli:

Mile widziane komentarze.

Edytowane przez graphic

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

O ile fajnie sie to prezentuje to wyglada jak kopia Legend od Grimrock. Zapadnie, wiszaca klatka, sam kolor scian, szpikulce z podlogi, rozwalona sciana... Ogolnie wyglada bardzo fajnie, brakuje temu jednak oryginalnosci.

Napisano
O ile fajnie sie to prezentuje to wyglada jak kopia Legend od Grimrock. Zapadnie, wiszaca klatka, sam kolor scian, szpikulce z podlogi, rozwalona sciana... Ogolnie wyglada bardzo fajnie, brakuje temu jednak oryginalnosci.

No tak bo Legend of Grimrock nie czerpało pomysłów z zapadniami itp patentów z poprzednich dungeon crawlerów.

Wg mnie wygląda kapitalnie - jedziesz, ciśnij temat ! Podoba mi się wszystko począwszy od textur skończywszy na pułapkach, a znam się na rzeczy :P (serie Eye of the Beholder, Ishar, Dungeon Master, Black Gate, Perihelion i wiele wiele innych - grałem gdy były popularne na amisię choć serię Ishar kończyłem już na piecu ) W EoB podobało mi się gdy przez zapadnię trafialiśmy do miasta krasnoludów i mogliśmy zwerbować towarzysza :D Na LoGrimrock niestety nie mam czasu. Z twojej wypowiedzi wynika że sam robisz wszystko. Istnieje możliwość podejrzenia twoich bluprintów odnośnie sterowania, pułapek nawet wczesnych wersji (jeśli obecne są TopSecret) chodzi o nauczenie się podstaw itp. Może jakiś wip byś w tym wątku pociągnął miałbyś jako taki feedback od ludzi a są tu na pewno poza mną starzy wyjadacze Lands of Lore, Stonekeep-a, może jakiś tutek lub timelapse na YT.

Historia toczyć się będzie może w starożytnym Rzymie ? Stylistyka mi tak jakoś podeszła pod ten okres.

Pozdrawiam

Napisano
No tak bo Legend of Grimrock nie czerpało pomysłów z zapadniami itp patentów z poprzednich dungeon crawlerów.

Ja nie mowie o pomyslach bo te sa stare jak amigowy Black Krypt. Mowie wlasnie o stylistyce - lokacje sa delikatnie mowiac BARDZO podobne. Jedynke Grimrocka przeszedlem, jestem po polowie dwojki.. Co nie znaczy ze jest to zle zrobione - nic takiego nie mowilem.

(Wymieniles wiekszosc popularnych gier ktore gralem i kochalem ;) W tym momencie mam na piecu zainstalowane Ishary poczawszy od Crystals of Arborea (dzieki GoG) a intro z Periheliona do dzis ogladam co jakis czas ;). Polecam Grimrocka jak znajdziesz czas, warto.)

Napisano
  • Autor

Dzięki za pozytywne komentarze! Sporo czasu i możdżenia mnie to kosztowało. Jasne jest, że nie ominie mnie porównywanie do Grimrock;]

Jeśli chodzi o blueprinty to w wolnej chwili mogę coś pokazać. Sterownie wolał bym zachować póki co dla siebie.

Animacje pułapek są bardzo proste i myślę, że na dniach mogę nagrać video. Na WIP'a nie wiem czy starczy mi czasu. Mogę się skusić na konkretne elementy, zagadnienia. Może dziś wrzucę na YT jakiś gameplay stary.

Napisano
  • Autor
Wyglada na prawde super - textury recznie malowane? Bardzo ciekawym postaci!

Dzięki! Tekstury ręcznie malowane z lekkim blendem. Wszystko PBR choć nie widać. Portrety postaci malowane na skróty. Wyrenderowane twarze + podmalówka cieniowania + szaty inspirowane mocno portretami z Baldurs Gate.

Przydał by się jakiś kickstarter na sfinansowanie zlecenia na potworki;p Niestety nie mam słupa;]

Może Epic sypnie z Unreal Dev Grants parę dolarów. Szanse nikłe bo ludzie robią takie rzeczy, że wstyd to moje ustrojstwo porównywać.