Napisano 21 Sierpień 20159 l Witam, Mam problem z klonowaniem xref (proxy object). Podczas klonowania nie ustawia mi obiektu we wskazanym miejscu, tylko ciągle w tym samym miejscu (gdzieś daleko od 0,0,0). Jak sobie z tym poradzić? I drugie pytanie podczas importowania xref do nowej sceny (nowy plik), ich położenie się zmienia. Jak sprawić żeby obiekt miał takie samo położenie jak w oryginalnym pliku? Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem.
Napisano 21 Sierpień 20159 l Testowałem 2x,działa bez zarzutu.Klonowanie,tak samo.Zbugowane pliki???Najlepiej by było,jak byś,dał jakiś objekt,takiej sceny,albo jakieś screeny zrobił.Jak dla mnie,to są zapsute pliki.
Napisano 21 Sierpień 20159 l Autor Dokładnie chodzi o trawę ze sceny którą kupiłem. Nie sądzę żeby pliki były zepsute, bo wiele ludzi je kupuje. Coś musi być nie tak z moim maxem 2016. Dokładnie robi się coś takiego, że jak zaznaczam grupę 20 proxy objects i chcę je skopiować (shift i przesuwam cm w prawo, lub ctr_c, ctr+v), to nowe obiekty wklejają się w jedne współrzędne oddalone o 100 cm od zadanego miejsca. Wszystkie obiekty sa nałożone na siebie, jak po zastosowaniu narzędzia align center.
Napisano 21 Sierpień 20159 l A jak dajesz do tej sceny,jako xref,jakiś np. BOX,albo SPHERE,to jest to samo???
Napisano 21 Sierpień 20159 l Autor Można poprawnie klonować tylko zapisując xref na dysku (save as selection) i potem importować przez import>merge. Dodam tylko że dzieje się tak tylko z trawą, drzewa i krzewy (w tym samym pliku) można dowolnie klonować.
Napisano 21 Sierpień 20159 l "Dodam tylko że dzieje się tak tylko z trawą, drzewa i krzewy (w tym samym pliku)" Wnioski,same się nasuwają. Daj export,do OBJ,i import,i sprawdź.