Napisano 5 Wrzesień 20159 l Witam. 1. Czy ktoś wie jak za pomocą AutoJoint'a połączyć dwie rożne grupy particles? Jeżeli wszystkie obiekty (wciągnięte do TP za pomocą Object2Particles) znajdują się w jednej grupie to nie ma problemu - działa. Kiedy kiedy chce to zrobić z dwoma różnymi grupami (lub w trakcie symulacji część obiektów zmienia grupę) za chiny nie chce to działać. 2. Bardzo często w trakcie symulacji obiekt z Autojoints "wybucha", tak jakby wszystkie łączenia joint zrywały się z wielką siłą - nie wiem jak to inaczej opisać :) PS. Max 2013 x64 / TP 5.0 Edytowane 5 Wrzesień 20159 l przez Docent
Napisano 14 Wrzesień 20159 l 1. psearch, albo ppassAB, albo channele, albo memory, generalnie jeden partikle z grupy A musi miec informacje o partilku z grupy B na jakiej zasadzie ma zrobic tego jointa 2. zgaduje ze uzywasz volume break + bullet, dobrym zwyczajem jest zeskalowac nowe fragmenty do 99% zeby scianki sie ze soba nie stykaly, albo uzywanie SC, jest duzo lepszy pod wzgledem "explozji".
Napisano 14 Wrzesień 20159 l Autor 1. Używam Psearch lub PpassAB, już rozwiązałem problem (źle polinkowałem) 2. Nie zgadłeś :), używam SC. tylko teraz pojawił mi się inny problem. Gdy sobie testowałem (małe rzeczy) jest ok, ale teraz wrzuciłem do symulacji duży obiekt (budynek wielokondygnacyjny) i symulacja zawiesza mi się w różnych momentach - w zależności jakie zmienne sobie ustawiam (czy to np, raster w VolumeBreak, ilości Jointów lub jakiś Threshold). Brak RAMu nie wchodzi w grę bo np. max zajmuje nie wiecej 60% w momencie zawiechy.
Napisano 15 Wrzesień 20159 l rob cache z wylaczonym viewportem, w tp5 jest w master dynamic po prawej taka opcja.
Napisano 15 Wrzesień 20159 l Autor Tak robię, jest zdecydowanie szybciej . Wydaje mi sie ze to wina TP, a nie mam możliwości na tym stanowisku zrobić upgrade do nowszej wersji.
Napisano 15 Wrzesień 20159 l przepchenli w iron manie rozwalanie willi w tp, wiec niesadze zeby to byla wina tp:). co do zwieszania sie, to nigdy mi sie nei zwieszalo, conajwyzej max sie wywalal, ale to przewaznie wina po stronie usera, trzeba wiedziec czego unikac :)
Napisano 15 Wrzesień 20159 l Autor Nie będę zapeszać, pogrzebałem w ustawieniach, i na razie sim leci :) Faktycznie, możne to moja wina, uczę się dopiero ;) EDIT: Czy jest w TP lub max'ie jakiś log w którym można sprawdzić co było przyczyną zawieszenia się? Edytowane 15 Wrzesień 20159 l przez Docent