Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Jako nowy uzytkownik chcialbym przywitac wszystkich.

Przygode z 3d zaczolem okolo 2 tygodnie temu. Wymodelowalem pierwszy obiekt wiec postanowilem sie podzielic rezultatmi.

W dalszym ciagu niedociagniecia, nad ktorymi planuje popracowac.

Blender - Cycles.

Komentarze i krytyka mile widziane.

palm-sun-final.png

Edytowane przez CyberFountain

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak na 2 tygodnie nieźle. Model prosty ale czysto wykonany (oprócz zbyt ostrego przejścia między łodyżkami a liśćmi), przyzwoite materiały, przyjemne oświetlenie, ładnie zagrane cieniem. Tylko trochę za bardzo szumi render.

Napisano
  • Autor
Jak na 2 tygodnie nieźle. Model prosty ale czysto wykonany (oprócz zbyt ostrego przejścia między łodyżkami a liśćmi), przyzwoite materiały, przyjemne oświetlenie, ładnie zagrane cieniem. Tylko trochę za bardzo szumi render.

Ania, dziekuje za pozytywny komentarz :) Niedociagniecia pomedzy lodyzkami i liscmi wynikaja z roznicy w materiale, liscie maja nadana przezroczystosc a lodyzki nie. Jezeli chodzi o geometrie troszke zawalilem na poczatku z modelowaniem. Powoli sie ucze nabledach :) Jest pare rzeczy nad ktorymi bede pracowal.

Podloga do zrywki i wymaina ;) Moim zdaniem najgorszy material w scenie.

Render szumi, oj szumi. Jestem swiadomy... W chwili obecnej liczenie zajelo okolo 3 godzin :) Musze troszke moja maszyne zmodrnizowac i jakosc renderow sie poprawi :)

Napisano

Cycles nie jest najszybszy renderem, ale jest kilka sposobów na zmniejszenie czasu renderingu bez modernizacji maszyny, wpisz w google: optimize cycles, albo cycles speed up rendering. Np. poprawne ustawienie tile size (zależnie czy renderuje cpu czy gpu), ograniczenie glossy bounces w materiałach za pomocą light path node, branched path tracing, ustawienia bounces i sampli w renderze i światłach, ...

Zawsze przed kupnem nowej maszyny zastanowiłabym się nad ustawieniami sceny.

Te przejścia łodyżek z liśćmi można by załatwić nadając koniuszkom łodyg przezroczystość (mix node sterowana jakąś mapką która jest jasna na końcach).

Napisano
  • Autor
Cycles nie jest najszybszy renderem, ale jest kilka sposobów na zmniejszenie czasu renderingu bez modernizacji maszyny, wpisz w google: optimize cycles, albo cycles speed up rendering. Np. poprawne ustawienie tile size (zależnie czy renderuje cpu czy gpu), ograniczenie glossy bounces w materiałach za pomocą light path node, branched path tracing, ustawienia bounces i sampli w renderze i światłach, ...

Zawsze przed kupnem nowej maszyny zastanowiłabym się nad ustawieniami sceny.

Dzieki Ania za wszystkie informacje, poczytalem troche na temat light bounces, udalo mi sie zredukowac czas renderingu prawie o 50% :) W chwili obecnej studiuje doglebnie ustawienia cycles :) Dzieki za nakierowanie mnie we wlasciwym kierunku.

Te przejścia łodyżek z liśćmi można by załatwić nadając koniuszkom łodyg przezroczystość (mix node sterowana jakąś mapką która jest jasna na końcach).

Zastanawialem sie jak osiagnac miekkie przejscie na lodyzkach, a tu nagle BAM. Dzieki wielkie, wrzuce podrasowany render jak skoncze ;)

Napisano
  • Autor

Potrzebuje troche odpoczac od mojej roslinki, w miedzyczasie postanowilem wymodelowac cos bardziej zlozonego. Po wyrenderowaniu wyszly wszystkie niedociagniecia w geometri. Poduszka na podnozku w dalszym ciagu czeka na wymodelowanie :) Nie jestem w 100% przekonany co do faldek, mozliwe ze bede poprawial. Pierwszy raz mialem doczynienia ze Sculpting Tools, szczerze mowiac to wiekszosc rzeczy z ktorymi sie spotykam w blenderze robie po raz pierwszy ;)

WIP-reading-chair.png