Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej - może ktoś będzie wiedział czy da się jakoś pythonem/API zablokować wyświetlanie marking menu prawym klawiszem myszy?

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Podejrzewam, że prościej może być zablokować prawy przycisk myszki po prostu ;))

A na serio - nie wiem, nadpisać wszystkie MELe które tworzą MarkingMenus ?

Zadanie dość osobliwe

Napisano
  • Autor

Wtapiam sobie viewport w swój QWidget, niestety próba przechwycenia eventa mouseClickEvent nic nie daje. Nie pamiętam już jak w Qt jest zrobiona propagacja eventów - czy od dzieci do rodziców czy też od rodziców w głąb. Dlatego szukam melowych obejść.

Napisano
  • Autor

Wydaje mnie się że mogę nadpisać buildObjectMenuItemsNow w taki sposób, żeby usuwało wszystkie itemy z marking menu i blokowało ich odtworzenie na czas, kiedy mój widget jest wyświetlany ( to jest modalny dialog ).

Napisano
  • Autor

Ok - rozkminiłem.

Override'uję tą funkcję na starcie widgeta.

global proc buildObjectMenuItemsNow( string $parentName)
{
if (`exists DRUseModelingToolkitMM` && DRUseModelingToolkitMM($parentName)) {
	return;
}

global int $gIsMarkingMenuOn;

if (`popupMenu -e -exists $parentName`) {
	popupMenu -e -deleteAllItems $parentName;
}
}

Na zamknięciu przywracam defaultowy kod. Wydaje się działać

Napisano
Hej - może ktoś będzie wiedział czy da się jakoś pythonem/API zablokować wyświetlanie marking menu prawym klawiszem myszy?

Najprościej byłoby chyba zablokować popup menu w postMenuCommand dla button 3 w ModelEdMenu.mel

A może macie jakieś pomysły na rozwiązanie moich zagwozdek:

1. Hypershade.

Próbuję przerobić nowy Hypershade 2016 tak, żeby po dwukrotnym kliknięciu węzła (w tym dolnym okienku widoku nodów),

otworzył stary dobry Atribute editor (ten nowy zubożony w okienku HS mam wyłączony).

Hypergraph, który tak samo wyświetla nody, działa właśnie w ten sposób, ale nie mogę dojść gdzie jest odpowiedni kod odpowiadający za tę kwestię w Hypershade. Pokombinowali tam bardzo, chyba jakoś na siłę

wstawili w hypershade moduły hypergraph z jakoś dziwnie poblokowanymi opcjami.

2. Curve editor.

Maya 2010 - 2014 w Curve editor miała znaczniki rodzaju tangenta w postaci zapalającego się przycisku.

Gdy zaznaczone klatki były ze sobą zgodne (Spline, Linear, Plateau) przycisk do ich wyboru zostawał podświetlany.

Da się jakoś przywrócić w prosty sposób tę miłą cechę w 2016 ?

Pewnie będę musiał dopisać kilka rzeczy w którymś pliku od graph editora, póki co zrobiłem sobie hud wyświetlający w miarę inteligentne info o kluczach.

Ale może ktoś już rozkminiał tę kwestię i przerobił Graph editor żeby działał po staremu?

3. To pewnie będzie trudne, o ile w ogóle wykonalne.

Przerobiłem sobie środkowy klawisz w ModelEdMenu.mel tak żeby działał jak prawy z modyfikatorem shift,

czyli w viewporcie po jego wciśnięciu mam komendy dla poly/nurbs itd zamiast standardowego działania.

I teraz pytanie - czy da się sprawić, żeby przy wybranym narzędziu scale/translate, albo każdym innym niż zaznaczanie,

działał znów jak środkowy klawisz w chwili gdy kursor jest na manipulatorze?

Albo w chwili gdy kursor nie jest nad zaznaczonym obiektem, zamieniał się znów w środkowy klawisz?

Chodzi mi o używanie go do komend, ale np po przesunięciu nad obiekt lub manipulator, można by go używać

do skalowania albo przesuwania.

Czyli sprawić, żeby była jakaś wybiórczość w zależności od tego gdzie znajduje się kursor.

Edytowane przez ca mel

Napisano

To też sam sobie odpowiem, może komuś się przyda:

Na pierwszy ogień poszedł Curve editor i niepokazywanie rodzaju tangenta na zaznaczonym kluczu.

Okazuje się, że programiści Autodesku zrobili błąd w formatowaniu stringa, plik loadAnimMenuLibrary.mel

catchQuiet(`format -s $tmp0 "iconTextCheckBox -e -v true ^sTanButton"`);

po czym zapomnieli sobie o ewaluacji tak skonstruowanego polecenia.

Swoją drogą dziwna sprawa, wyszedł SP5, błąd dalej niepoprawiony.

Może nikomu nie przeszkadza brak tej bardzo fajnej funkcji.

Dołączam poprawiony plik plus przerobiony nieco sam graphEditor.mel - z kompletnym, wygodnym menu pod prawym klawiszem, wyciągniętym jeszcze z M2012.

m2016.zip