Napisano 17 Grudzień 20159 l Hej - może ktoś będzie wiedział czy da się jakoś pythonem/API zablokować wyświetlanie marking menu prawym klawiszem myszy?
Napisano 17 Grudzień 20159 l Podejrzewam, że prościej może być zablokować prawy przycisk myszki po prostu ;)) A na serio - nie wiem, nadpisać wszystkie MELe które tworzą MarkingMenus ? Zadanie dość osobliwe
Napisano 17 Grudzień 20159 l Autor Wtapiam sobie viewport w swój QWidget, niestety próba przechwycenia eventa mouseClickEvent nic nie daje. Nie pamiętam już jak w Qt jest zrobiona propagacja eventów - czy od dzieci do rodziców czy też od rodziców w głąb. Dlatego szukam melowych obejść.
Napisano 17 Grudzień 20159 l Autor Wydaje mnie się że mogę nadpisać buildObjectMenuItemsNow w taki sposób, żeby usuwało wszystkie itemy z marking menu i blokowało ich odtworzenie na czas, kiedy mój widget jest wyświetlany ( to jest modalny dialog ).
Napisano 17 Grudzień 20159 l Autor Ok - rozkminiłem. Override'uję tą funkcję na starcie widgeta. global proc buildObjectMenuItemsNow( string $parentName) { if (`exists DRUseModelingToolkitMM` && DRUseModelingToolkitMM($parentName)) { return; } global int $gIsMarkingMenuOn; if (`popupMenu -e -exists $parentName`) { popupMenu -e -deleteAllItems $parentName; } } Na zamknięciu przywracam defaultowy kod. Wydaje się działać
Napisano 19 Grudzień 20159 l Hej - może ktoś będzie wiedział czy da się jakoś pythonem/API zablokować wyświetlanie marking menu prawym klawiszem myszy? Najprościej byłoby chyba zablokować popup menu w postMenuCommand dla button 3 w ModelEdMenu.mel A może macie jakieś pomysły na rozwiązanie moich zagwozdek: 1. Hypershade. Próbuję przerobić nowy Hypershade 2016 tak, żeby po dwukrotnym kliknięciu węzła (w tym dolnym okienku widoku nodów), otworzył stary dobry Atribute editor (ten nowy zubożony w okienku HS mam wyłączony). Hypergraph, który tak samo wyświetla nody, działa właśnie w ten sposób, ale nie mogę dojść gdzie jest odpowiedni kod odpowiadający za tę kwestię w Hypershade. Pokombinowali tam bardzo, chyba jakoś na siłę wstawili w hypershade moduły hypergraph z jakoś dziwnie poblokowanymi opcjami. 2. Curve editor. Maya 2010 - 2014 w Curve editor miała znaczniki rodzaju tangenta w postaci zapalającego się przycisku. Gdy zaznaczone klatki były ze sobą zgodne (Spline, Linear, Plateau) przycisk do ich wyboru zostawał podświetlany. Da się jakoś przywrócić w prosty sposób tę miłą cechę w 2016 ? Pewnie będę musiał dopisać kilka rzeczy w którymś pliku od graph editora, póki co zrobiłem sobie hud wyświetlający w miarę inteligentne info o kluczach. Ale może ktoś już rozkminiał tę kwestię i przerobił Graph editor żeby działał po staremu? 3. To pewnie będzie trudne, o ile w ogóle wykonalne. Przerobiłem sobie środkowy klawisz w ModelEdMenu.mel tak żeby działał jak prawy z modyfikatorem shift, czyli w viewporcie po jego wciśnięciu mam komendy dla poly/nurbs itd zamiast standardowego działania. I teraz pytanie - czy da się sprawić, żeby przy wybranym narzędziu scale/translate, albo każdym innym niż zaznaczanie, działał znów jak środkowy klawisz w chwili gdy kursor jest na manipulatorze? Albo w chwili gdy kursor nie jest nad zaznaczonym obiektem, zamieniał się znów w środkowy klawisz? Chodzi mi o używanie go do komend, ale np po przesunięciu nad obiekt lub manipulator, można by go używać do skalowania albo przesuwania. Czyli sprawić, żeby była jakaś wybiórczość w zależności od tego gdzie znajduje się kursor. Edytowane 19 Grudzień 20159 l przez ca mel
Napisano 29 Grudzień 20159 l To też sam sobie odpowiem, może komuś się przyda: Na pierwszy ogień poszedł Curve editor i niepokazywanie rodzaju tangenta na zaznaczonym kluczu. Okazuje się, że programiści Autodesku zrobili błąd w formatowaniu stringa, plik loadAnimMenuLibrary.mel catchQuiet(`format -s $tmp0 "iconTextCheckBox -e -v true ^sTanButton"`); po czym zapomnieli sobie o ewaluacji tak skonstruowanego polecenia. Swoją drogą dziwna sprawa, wyszedł SP5, błąd dalej niepoprawiony. Może nikomu nie przeszkadza brak tej bardzo fajnej funkcji. Dołączam poprawiony plik plus przerobiony nieco sam graphEditor.mel - z kompletnym, wygodnym menu pod prawym klawiszem, wyciągniętym jeszcze z M2012. m2016.zip