Napisano 13 Styczeń 20169 l Przyznam szczerze że nadal nie mam pojęcia jak pracować z ta opcja. Jak wiadomo jest to super rozwiązanie w utrzymania równomiernego zagęszczenia siatki, ale w momencie gdy przeskakuje na kolejny poziom zagęszczenia siatki używając opcji divide musze ponownie aktywować Dynamesh w wyniku czego model przy wysokiej liczbie polyogonów potwornie traci detal i go nieco deformuje. Pomijam już fakt że wyskakuje widoczna siatka, przy teoretycznie dosyć duzej ilości polygonów. Będe wdzięczny za jakies wskazówki, juz mi ręce opadają.
Napisano 13 Styczeń 20169 l Hm, zawsze mi sie wydawalo, ze dynamesh uzywam wtedy, kiedy bardzo rozciagam istniejacy model albo chce zblendowac z nowym elementem w jeden mesh. Zwykle w momencie blokowania, pozniej w czasie scultpu juz nie i jedynie dodaje kolejne podzialy.
Napisano 13 Styczeń 20169 l Autor A widzisz Reanimator, a może to jest po prostu kwestia doświadczenia ? Twój workflow jest taki że nie pozwalasz sobie na to aby przy późniejszym etapie pracy rozciągnąć jakiś element z głównego bazowego obiektu. Co jednak wtedy kiedy przykładowo coś mi się przypomniało i mam chęć wyciągnąć coś przy dużym etapie zagęszczenia modelu ? Czy zostaje mi wtedy tylko dodać osobno element ? I zasadnicze pytanie czy Dynamesh zawsze działa w ten sposób że pozniej deformuje model. Myślałem że to jest opcja której można użyć w każdym momencie, a wniosek z tego taki że użyć go można tylko na poczatku pracy.
Napisano 13 Styczeń 20169 l Dynamesh nie nadaje sie do niczego innego niz zrobienia podstawowego ksztaltu. Przy rzezbieniu twarzy, uzywam go momentu w ktorym uzywam symetrii, a potem robie retopo ---> project detail. Detal przy na dynameshu zawsze wyglada kiepsko, o wiele lepszy efekt detali uzyskuje na twarzy, ktora ma 4mln polygonow(retopo + subdiv) niz przy 16mln poly na dynameshu. Dlaczego tak jest ? Nie mam pojecia, pewnie chodzi o siatke, ale to juz jakies spece na pewno Ci powiedza :P
Napisano 13 Styczeń 20169 l A widzisz Reanimator, a może to jest po prostu kwestia doświadczenia ? Twój workflow jest taki że nie pozwalasz sobie na to aby przy późniejszym etapie pracy rozciągnąć jakiś element z głównego bazowego obiektu. Co jednak wtedy kiedy przykładowo coś mi się przypomniało i mam chęć wyciągnąć coś przy dużym etapie zagęszczenia modelu ? To masz pecha, zdobywasz doswiadczenie i nastepnym razem upewniasz sie, ze zanim wejdziesz w detal masz klepniete proporcje i ogolna forme;) Jezeli w momencie dlubania detalu tak bardzo drastycznie chcesz cos rozciagnac, ze nie wystarczy zwykly subdiv (siatka juz powinna byc bardzo gesta przeciez) tylko dynamesh, to winien jest pipeline, a nie narzedzie.