Gość User190 Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 Witam!! Pytanie jak w temacie.. Wczoraj zrobiłem formata - siedziałem do 2 w nocy, zeby postawić system.. a dzisiaj mam problem z BSOD'em - wyskakuje ciagle IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL - jak mam zdiagnozować dlaczego?? System jest prawie czysty - jeszcze nie instalowałem SP1, ani SP2 (btw. reinstalka systemu spowodowana była tym, że mi się SP2 skaszanił podczas instalacji :/). Przez co tak się dzieje?? Kiedyś postowałem, ze mam problemy z wyłączającym się kompem... może wtedy coś się przypaliło?? Nie wiem.. pomóżcie :)
Salvator Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 twój problem to windows... ;] a tak realnie rzecz ujmując, to wyslij skargę do Microsoftu :)
Gość User190 Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 Nieeeeee.. to chyba nie windows... :)
javor Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 problem to któreś sterowniki :/ ja miałem taki błąd jak podłączyłem modem ericssona do mojego kompa z win XP (likwidacia serwera) .... i mi się tak resetował przez kilka dni aż znalazłem i zainstalowałem odpowiednią poprawke do windy. ruszałeś coś w hardwarze ostatnio ?? ps: service pack 2 to shit :]
Gość User190 Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 Mam wszystkie najnowsze sterowniki... oczywiście te, które udało mi się pobrać... :) Tj. nie pobrałem chyba tylko do karty dźwiękowej.. Jeśli to wina sterownika to gdzie znaleźć który sqr... brzydal to?? :)
javor Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 hehe gdyby się tak dało sprawdzać ...... ale się nie da :( ja się domyśliłem że to od modemu bo go tamtego dnia pierwszy raz do mojego pc podłączyłem. możesz próbować wyjmować zbędne elementy z kompa lub wyłączać je w biosie żeby sprawdzić czy przestanie się ... psuć :] a windowsa ile razy reinstalowałeś ?? bo czasami się poprostu źle zainstaluje i trzeba jeszcze raz :(
Gość User190 Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 Wysiąganie nic nie daje.. sprawdzałem już kiedyś.. czyżby płyta??
Mulczas Napisano 17 Październik 2004 Napisano 17 Październik 2004 ja mialem IDENTYCZNIE. zainstalowalem najnowsze sterowniki do karty dzwiekowej (avance AC'97 the best :] ) bo starsze nie dzialaly dobrze pod winXP (jak reka odjal :] ). blad mozna latwo zdiagnozowac - na niebieskim ekranie oprocz bledu pojawia sie nazwa pliku, ktory ten blad powoduje, spisujemy nazwe tego pliku i w menedzerze urzadzen szukamy go po kolei przy kazdym urzadzeniu - ja swoj znalazlem wlasnie przy AC'97.
Gość User190 Napisano 18 Październik 2004 Napisano 18 Październik 2004 Nie mogę zdiagnozować, a błędy jak były tak są... na blue screenie nie wyskakuje plik powodujacy blad :(
Gość User190 Napisano 20 Październik 2004 Napisano 20 Październik 2004 Na serio nikt nie wie jak to rozwiązać?? :(
Gość User190 Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 Hmm.. wiecie co?? Wyciagnalem dzis tak z glupa karte muzyczna (mojego kochaniutkiego SB Live 5.1 digital) i zamienilem na tasmie dyski i cdromy... (tja mam ustawione tak: prim masta: nagrywara LG prim slave: dysk sec masta: dysk sec slave: CD Asus I o dziwo wszystko dziala... jak sie nie zwiesi to bedzie swieto w rodzinie, tylko co zrobic w takim razie z moim SB?? Lubie miec czysty dzwiek z kompa... a karta z plyty glownej mnie nie bardzo satysfakcjonuje :/ Btw. mial ktos taki przypadek?? Wlozyc spowrotem to SB i sprawdzic, czy sie krzaczy na tak podpietych dyskach?? Nie chce mi sie juz z tym bawic.. :)
SansSerif Napisano 26 Październik 2004 Napisano 26 Październik 2004 sprawdz w instrukcji mobo jakie sloty dziela przerwania z kontrolerem ide i wsadz blastera w slot nie dzielacy przerwan z innymi urzadzeniami.
Gość User190 Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 A po polsku?? Gdzie w instrukcji może być napisane o przerwaniach??
tweety Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 Jeśli dobrze kumam Sanserfia to chodzi mu o port który nie obsługuje żadnego innego sprzętu. Tam podepnij swoją kartę, a jeśli to nie pomoże to pozstaje jeszcze konfiguracja BIOSa, może to coś da?
Gość User190 Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 Nie wiem czy qmam do końca dobrze, ale nie mogę znaleźć tego, czy te porty dzielą przerwania, czy nie :/ edit: Qrde, może mam jakąś zaćmę (co jest możliwe, biorąc pod uwagę to, że nie zakumałem posta Szeryfa), ale nie ma tego :|
tweety Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 poszperaj w ustawieniach w windzie albo w Biosie (znajdź numer porttu i sprawdź czy coś tam jest podłączone) a najlepiej to znajdź jakiś portal programistów i tam zadaj to pytanko oni są z reguły lepiej doinformowani niż my graficy ;)
Gość User190 Napisano 27 Październik 2004 Napisano 27 Październik 2004 Hehe, to zauważyłem akurat :) :P Tylko jaki portal, jakie forum?? Może powinniśmy tu właśnie ściągnąc jakiegoś mózga?? :)
Rekomendowane odpowiedzi