Napisano 16 Październik 200420 l Witam!! Pytanie jak w temacie.. Wczoraj zrobiłem formata - siedziałem do 2 w nocy, zeby postawić system.. a dzisiaj mam problem z BSOD'em - wyskakuje ciagle IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL - jak mam zdiagnozować dlaczego?? System jest prawie czysty - jeszcze nie instalowałem SP1, ani SP2 (btw. reinstalka systemu spowodowana była tym, że mi się SP2 skaszanił podczas instalacji :/). Przez co tak się dzieje?? Kiedyś postowałem, ze mam problemy z wyłączającym się kompem... może wtedy coś się przypaliło?? Nie wiem.. pomóżcie :)
Napisano 16 Październik 200420 l twój problem to windows... ;] a tak realnie rzecz ujmując, to wyslij skargę do Microsoftu :)
Napisano 16 Październik 200420 l problem to któreś sterowniki :/ ja miałem taki błąd jak podłączyłem modem ericssona do mojego kompa z win XP (likwidacia serwera) .... i mi się tak resetował przez kilka dni aż znalazłem i zainstalowałem odpowiednią poprawke do windy. ruszałeś coś w hardwarze ostatnio ?? ps: service pack 2 to shit :]
Napisano 16 Październik 200420 l Mam wszystkie najnowsze sterowniki... oczywiście te, które udało mi się pobrać... :) Tj. nie pobrałem chyba tylko do karty dźwiękowej.. Jeśli to wina sterownika to gdzie znaleźć który sqr... brzydal to?? :)
Napisano 16 Październik 200420 l hehe gdyby się tak dało sprawdzać ...... ale się nie da :( ja się domyśliłem że to od modemu bo go tamtego dnia pierwszy raz do mojego pc podłączyłem. możesz próbować wyjmować zbędne elementy z kompa lub wyłączać je w biosie żeby sprawdzić czy przestanie się ... psuć :] a windowsa ile razy reinstalowałeś ?? bo czasami się poprostu źle zainstaluje i trzeba jeszcze raz :(
Napisano 17 Październik 200420 l ja mialem IDENTYCZNIE. zainstalowalem najnowsze sterowniki do karty dzwiekowej (avance AC'97 the best :] ) bo starsze nie dzialaly dobrze pod winXP (jak reka odjal :] ). blad mozna latwo zdiagnozowac - na niebieskim ekranie oprocz bledu pojawia sie nazwa pliku, ktory ten blad powoduje, spisujemy nazwe tego pliku i w menedzerze urzadzen szukamy go po kolei przy kazdym urzadzeniu - ja swoj znalazlem wlasnie przy AC'97.
Napisano 18 Październik 200420 l Nie mogę zdiagnozować, a błędy jak były tak są... na blue screenie nie wyskakuje plik powodujacy blad :(
Napisano 26 Październik 200420 l Hmm.. wiecie co?? Wyciagnalem dzis tak z glupa karte muzyczna (mojego kochaniutkiego SB Live 5.1 digital) i zamienilem na tasmie dyski i cdromy... (tja mam ustawione tak: prim masta: nagrywara LG prim slave: dysk sec masta: dysk sec slave: CD Asus I o dziwo wszystko dziala... jak sie nie zwiesi to bedzie swieto w rodzinie, tylko co zrobic w takim razie z moim SB?? Lubie miec czysty dzwiek z kompa... a karta z plyty glownej mnie nie bardzo satysfakcjonuje :/ Btw. mial ktos taki przypadek?? Wlozyc spowrotem to SB i sprawdzic, czy sie krzaczy na tak podpietych dyskach?? Nie chce mi sie juz z tym bawic.. :)
Napisano 26 Październik 200420 l sprawdz w instrukcji mobo jakie sloty dziela przerwania z kontrolerem ide i wsadz blastera w slot nie dzielacy przerwan z innymi urzadzeniami.
Napisano 27 Październik 200420 l Jeśli dobrze kumam Sanserfia to chodzi mu o port który nie obsługuje żadnego innego sprzętu. Tam podepnij swoją kartę, a jeśli to nie pomoże to pozstaje jeszcze konfiguracja BIOSa, może to coś da?
Napisano 27 Październik 200420 l Nie wiem czy qmam do końca dobrze, ale nie mogę znaleźć tego, czy te porty dzielą przerwania, czy nie :/ edit: Qrde, może mam jakąś zaćmę (co jest możliwe, biorąc pod uwagę to, że nie zakumałem posta Szeryfa), ale nie ma tego :|
Napisano 27 Październik 200420 l poszperaj w ustawieniach w windzie albo w Biosie (znajdź numer porttu i sprawdź czy coś tam jest podłączone) a najlepiej to znajdź jakiś portal programistów i tam zadaj to pytanko oni są z reguły lepiej doinformowani niż my graficy ;)
Napisano 27 Październik 200420 l Hehe, to zauważyłem akurat :) :P Tylko jaki portal, jakie forum?? Może powinniśmy tu właśnie ściągnąc jakiegoś mózga?? :)