Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Renderuję scenę o wymiarach ok. 5000X3500, mam zatem pytanie jakie optymalne ustawić parametry irradiance map, light cache, subdives światła i materiałów takich jak beton,szkło,metal, żeby laptop o pamięci 16Gb, procesorze i7, udźwignął taki render?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To są raczej indywidualne ustawienia dla różnych rodzajów scen. Zależy co renderujesz. Ciężko coś doradzić koro nawet nie wiadomo co tam robisz :)

Napisano

na zużycie ramu głównie wpływa ciężar geometrii (ilość polygonów) i wielkość tekstur o ile mi wiadomo.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za szybki odzew :) Faktycznie, nie pomyślałam o tym, że to zależy od sceny. Prześlę kilka ujęć zrobionych w małej rozdzielczości. Także chciałabym zapytać o Adaptive DMC Sampler. Czy w przypadku takich scen jaki mogę ustawić, żeby przyspieszyć render? Normalnie używam min.2, max. 5. Model nie ma wielu poligonów, to raczej proste bryły. Rozdzielczość bit map takie jak mają w arroway textures, np. 2800X1900, czy to za dużo czy optymalnie? Bumpy mam na 15, czasem 20, blur na 0,4. Subdives w materiałach zawsze poniżej 20.

7Y764i.jpg

p5hMckE6j

0w9ONo.jpg

GFH3bs.jpg

LPaExR.jpg

EZSGeo.jpg

DceVFa.jpg

Napisano

zdecydowanie można zmniejszyć tekstury arroway, zwłaszcza do ujęć w rozdzielczości, jaką pokazujesz.

Napisano

Betony, czerwony blat i ciemna podłogę daj do materiału overridemtl bo ci paskudzą render http://docs.chaosgroup.com/display/VRAY3MAX/Override+Material+%7C+VRayOverrideMtl a jaki masz parametr color noise w adaptive dany, zamieszczaj na forum zrzut z ustawień z setup render. Sypie ci się na ujęciach AA w wielu miejscach masz ząbkowanie krawędzi pewnie masz zastosowanego Catmula on mocno ostrzy a na dodatek mocno spowalnia renderowanie. Sudbivids odpowiadają w materiałach za jakość np refleksów podbijając je powodujesz ze materiał nie szumi w odbiciach i tu zależnie od tego jaki efekt chcesz otrzymać podwyższa się je 20 może być w wielu przypadkach na prawdę za małą wartością. Najlepiej daj któraś z tych wizek w pełnym wymiarze to będzie łatwiej powiedzieć gdzie ci coś szumi a gdzie jest oki

Edytowane przez skalpel3d