Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

od jakiegoś czasu nie mogę sobie poradzić z renderem ponieważ w prepass cienie robią mi się dziwnie na zielono...

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/6cd0c74f85ab4468

czasami jak włączę/wyłączę maxa albo zmienię rozdzielczości to jest ok (chociaż ciężko żeby zaskoczył)- prepass zamiast trwać 10min trwa 2 godz.

poczekałem do końca prepassa z zielonymi cieniami i render też trwa o dużo dłużej niż powinien... a więc nie tylko na prepass ma to wpływ ale również na rendering

miał może ktoś już taki problem ?

Edytowane przez DavidGT

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

doszedłem do tego że zielone piksele robią się tylko wtedy gdy mam Vraylight ustawione jako skylight portal

ale dlaczego tak się robi ?

Napisano

Tu nic nie wskazuej na błąd, jeżeli mapa jest przypisana do prawidłowego słońca, słońce jest aktywne, ale możesz mieć jeszcze override dla enviromentu w zakładce Enviroment Ustavień V-Raya.

Czy dzieje się tak jeżeli stworzysz nowe światło z domyślnymi ustawieniami i opcja skyportal?

Ewentualnie nowe słońce z nową mapą.

Może to też być materiał szkła z fogiem przeskalowanym lub ogólnie źle ustawione jednostki, możliwe że to też inne ustawienie szkła, sam robiłeś materiał szyb?

Zrób testowy render z ukrytym szkłem, do testowych Renderów zmniejsz sobie parametry min i max IR map np na -5 i -3

Edit:

A czy w ogóle potrzebujesz ten portal?

Edytowane przez stormwind