Ana Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 czesc ludziska! pracuje jako grafik w studiu fotograficznym, zajmuje sie obróbką zdjęc slubnych. zdjecia grupowe wsadzam w ramke, do tej ramki zazwyczaj sa dodane 2 miniaturki i obraczki. kolega po fachu zrobil piekne obraczki w LightWave'ie, lacznie z cieniami, ktore stopniowo zanikaja i sa miekkie. pracuje na photoshopie i obraczki wraz z cieniami kumpla sa oddzielna warstwa (co dla mnie jest wazne). chcialabym zrobic wlasne i takze wykorzystywac w pracy. to ponizej to poczatki pracy. jak widac mam problemy z mapowaniem, gdyz chce uzyskac wzor serc tylko na zewnetrznej stronie obraczek. obiekty maja nadane UWV map cylindra, ale niewielo to dalo. prosze was o wskazowki jak poradzic sobie z tym i wykonaniem cieni z gory dzieki
buczer Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 przedewszystkim serca zamień na czaszki i bedzie 2 x lepsze mapowaie. a dodatkowo mozesz nadac dwa rózne materiały (np. z serduszkiem na zewnatrz i bez w srodku)
Marcin Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 zapraszamy do lektury ;) http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=2595 no jak to scene to slabiutko
illy Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 robisz plane pod obraczkami i nadajesz matte/shadow robisz 2 materialy do jednej obrackzi, jeden z sercami w bumpie drugi bez, nadajesz drugi na caly obiekt, wchodzisz do sub edycji, zaznaczasz wszystkie polygony na zewnetrznej krawedzi tam gdzie maja byc serca i dajesz na to material z sercami i bumpem (to moja ulubiona i najlatwiejsza metoda) oczywiscie skoro pracujesz w Photoshopie to polecam wyrenderowac obrazek caly z sercami, i caly bez serc i w fotoszopie przerobic:D
Ana Napisano 20 Październik 2004 Autor Napisano 20 Październik 2004 dziekuje za przypomnienie o zasadach, obiecuje ze sie to nie powtorzy :)
Ana Napisano 28 Październik 2004 Autor Napisano 28 Październik 2004 z mapowaniem poradzilam sobie, a teraz inny problem. obraczki na zdjeciach sa bardzo małe, jak zrobic mapowanie zeby wzorek był widoczny przy pomniejszeniu obiektu i wyrazny?
illy Napisano 28 Październik 2004 Napisano 28 Październik 2004 jak dasz render to sie zobaczy bo chwilowo nie wiem do konca o co chodzi! jesli o to chodzi: przy zmiejszaniu zdjecia detale sie zatracaja wiec ewentualnie wzorek by musial byc wiekszy no ale przydalby sie wiekszy render
Bacry Napisano 30 Październik 2004 Napisano 30 Październik 2004 HDRI przede wszystkim i dodatowy plane ponad z samoświeceniem :D Ładnie wtedy wszystko wychodzi:D
Ana Napisano 3 Listopad 2004 Autor Napisano 3 Listopad 2004 jasniej? gdzie to znalezc i z czym to sie je
tweety Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 HDRI: http://www.max3d.pl/tutoriale/kurs126/hdri.htm HDRI: http://www.max3d.pl/tutoriale/kurs135/hdri.htm powinno wystarczyćjak na początek pzdr
Ana Napisano 19 Listopad 2004 Autor Napisano 19 Listopad 2004 troche kombinowalam z mapowaniem i zastanawia mnie co to jest przy obraczce ktora lezy? to jest blad mapowania czy renderingu, moze zamale probkowanie?
zipper Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 wyglada jakby sie obraczka morphowala z podlozem :) jakby bylo gesciej i wyzej ... to juz by byl zupelnie ciekawy efekt.. nawet jesli to tylko blad probkowania :) PS. ja tez chce taka obraczke :) pozdrawiam
MareG Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 ja myślę, że należało by wrócić na sam początek - do konstrukcji (ale banał) obrączki: otóż, wystarczyłoby wygiąć zewnętrzne ścianki obrączki lekkim łukiem - by odbicie otoczenia było znacznie bogatsze i mniej sprecyzowane - generalnie typowe obrączki przecież tak właśnie w przekroju wyglądają! Wówczas możesz w przestrzeni umieścić kilka ekranów odbijających np. różnej wysokości i szerokości. Ale najpierw zmodyfikuj (dodał wspomniany łuk) kształt / przekrój obrączki, następnie bez żadnego Mentala i hdri -> nałóż tymczasowy materiał 100% lustrzany i eksperymentuj z odbijaniem otoczenia - w tym wypadku również duże znaczenie ma gra odbić w materiale, gdyż to także robi miłe wrażenie na odbiorcy. A dalej zajmij się przygotowaniem właściwych materiałów i oświetleniem. Ale przyznam, że obrazek zamieszczony powyżej już zaczyna ładnie się prezentować, szczególnie miło wygląda to odbicie w prawej obrączce! Powodzenia Pozdro
illy Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 za to mi sie nie podoba odbicie wewnatrz, wyglada jak lusterko prawie, mysle ze trzeba je troche bardziej zmatowic
Rekomendowane odpowiedzi