Napisano 4 Maj 20168 l Zrobiłem jakąś tam sobie ławke i chciałem ją oteksturowałem. Część siedzącą teksturowałem poprzez zaznaczenie ścianki deski w edit mode - przycisk u - project from viev, a oparcie teksturowałem przy użyciu nodów. Wydaje mi sie, ze ani jeden ani drugi sposob nie jest dobry, bo przy tym pierwszym musze teksturować każdą ścianke z osobna, co jest bardzo czasochłonne szczegolnie przy większym projekcie, a drugi sposob tez wydaje mi sie niezbyt ekonomniczny, bo trzeba teksturowac kazdą deske z osobna. W jaki sposob wy byście to zrobili? screen ławki ps: Ktoś wie dlaczego w zakładce render nie mam opcji "sumpling"?
Napisano 4 Maj 20168 l sampling (nie sumpling) pojawia się na zakładce render, jak przełączysz silnik renderujący na cycles, a ty masz na razie "Blender Render" tam nad widokiem sobie zmień, jeśli na pewno chcesz cycles. oteksturował bym tak, że najpierw bym zaznaczył przednie/wierzchnie ściany desek i rozłożył bym je project from view. potem co co się już się rozłożyło bym przypiął (skrót p - jak pin) i to by się już nie ruszało, a resztę bym rozłożył jakąś inną metodą, ale przody by zostały, a reszta by była do nich przyczepiona.
Napisano 5 Maj 20168 l Przecież to wszystko są kąty proste nie rozumiem po co ma tu pinować ? co i do czego ? Przecież rozłożenie seamów w tym to jest najbardziej podstawowy tutorial którym rozpoczyna się naukę texturowania (tak jak rozkłada się boxa). Zanim zobaczyłem zdjęcie myślę sobie ławeczka w stylu artdeco (coś skomplikowanego) - a to to kilka prostokątów. Rozłóż jeden wielokąt z siedziska wróć do object mode i sift+d - dla reszty "desek" będzie pamiętał rozłożoną siatkę. Używaj UV addonów do blendera są bardzo pomocne pozwalają wyrównywać całe wyspy, odbijać itp itd. YT rozkładanie UV poszukaj. Edytowane 5 Maj 20168 l przez Idaho