Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czołem forumowicze,

potrzebuje pomocy w kwestii złożenia zestawu komputerow do szafy rack (rendernody), takie oto pytanka:

Szafa:

- Doczytałem, że drzwi mają być perforowane dla lepszej wentylacji. Czy o czymś jeszcze powinienem wiedzieć budując mini renderafrmę? Myśląc o przyszłej rozbudowie, będziemy brali wysoką szafę stojącą.

Komputery Rack:

1. Czy zwykły komputer pc mogę przełożyć do obudowy rack? Z tego co wyczytałem to nie ma problemu, ale nie znam się, dlatego proszę o opinię :)

To tylko obudowa, a typ bebechów się nie zmienia (rodzaj płyty głównej, procesory), są dokładnie takie same jak zwykłej obudowie Tower?

Planujemy upychać tam zestawy oparte na i7, 32-64gb ram w cenie 6-8k/zestaw (czy to jest realne?). Przyszłościowo pewnie też stacje GPU.

2. Widziałem różne obudowy (1U, 2U, 3U, 4U), wiem, że to określenie wysokości obudowy. Zakładając że:

- chcę złożyć zestaw rendernode na rack bez karty graficznej (Procesory Intel i7): jaka wysokość obudowy będzie najlepsza?

- chcę złożyć zestaw rendernode GPU: jaka wysokość obudowy będzie najlepsza?

Ogromne dzięki za pomoc,

pozdrawiam!

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Kompy:

1. To zależy od obudowy, kilka uwag:

- obudowy serwerowe w większości wypadków mają inne zasilacze, zwykłego ATX nie wsadzisz,

- w serwerach często montuje się karty rozszerzeń PCIe na riserach ze względów na wysokość obudowy. Nawet do 1U wciśniesz jakąś kartę równolegle do płyty głównej ale musi ona zajmować 1 slot/ mieć niski profil/ ogólnie małe rozmiary. A to i tak nie we wszystkich.

Co do bebechów - to też bywa różnie. Są serwery, do których zwykłych płyt nie wsadzisz (tzn. wsadzisz, ale nie będzie dopasowana/ IO nie będą się zgadzały z tylną ścianką obudowy, chłodzenie nie będzie się zgadzało itp.). Większość serwerów posiada tak zaprojektowane chłodzenie i wszystko w środku, że wymiana na inne podzespoły niż oryginalne jest często niemożliwa.

Musicie po prostu poszukać obudowy uniwersalnej a nie modeli do konkretnych serwerów - wtedy bez problem przełożysz sprzęt z pc do racka. Jeżeli macie zamiar ładować też karty graficzne to najlepiej z 3U, zapewni to lepszą wentylację i o rozmiary GPU nie będzie trzeba się martwić. Tylko będzie trzeba sprawdzić czy chłodzenie na CPU się pomieści.

Nie wiem jakie są największe szafy, strzelam, z 30U chyba, to wsadzicie 10 takich nodów.

Za 8k/node bez problemu złożysz sprzęt z 5930k i 64GB + podzespoły. Później do każdego noda będzie można wsadzić 4x GPU.

Przy czym jeżeli planujecie rozbudowę GPU, to poleciłbym Asusa Z10PE-D8 WS. Macie tutaj 7 slotów PCIE, ale to też tylko do Xeonów

Co do wentylacji samej szafy to nie jestem pewien - wydaje mi się, że najlepiej jakbyście kupili tylko taką ramę, bez drzwi przednich i tylnych, wtedy najlepsza wentylacja będzie.

Edytowane przez vandam

Napisano

Jeżeli docelowo to 20 nodów to szkoda kasy i zabawy w rack. Zaoszczędzone miejsce i tak pójdzie na konieczne miejsce dla wentylacji. Proponuje pooglądać w sieci różne propozycje budowy klasterów. Najprościej to wepchnąć w zwykłe obudowy, postawić na stelażach, wstawić do wentylowanego pokoju, postawić dmuchawy i wio.

Napisano
  • Autor

@Vandam: dzięki za pomoc. Czytałem, że w 2U i wyżej wchodzą już zasilacze ATX, tylko trzeba pamiętać o tym, aby miały wentylator z odpowiedniej strony. Na procesor wtedy też pasuje zwykły wentylator. Zgadza się?

Cenne info o tych płytach i obudowach - bardzo Ci dziękuję, zwrócę na to uwagę.

@materalia: W grę wchodzi wyłącznie rack.

Napisano

Do uniwersalnej obudowy 2U zasilacz powinien wejść jeżeli jest na niego przygotowane miejsce, trzeba do konkretnego modelu obudowy manual dorwać i doczytać, z chłodzeniem na procka może być już gorzej. Zwróć uwagę na to, że w serwerach na CPU jest nakładany sam pasywny radiator, następnie do tego radiatora jest doprowadzone powietrze przez tuby/tunele z wentylatorów znajdujących się w innej części obudowy. Taki radiator pasywny 2U ma jakieś 7 cm wysokości. Cała obudowa 2U ma tak +- 9cm, czyli koło 8.5 w środku masz po odjęciu grubości blach/śrubek pod płytę główną + MOBO. Nie wiem czy są chłodzenia tak niskie do CPU, może zwykłe boxowe Intelowskie/AMD wejdzie. Jak chcecie jednak kręcić to potrzebujecie lepszego chłodzenia, a takie są już o wiele wyższe niż 9cm. Ewentualnie WC z blokiem na CPU ale nie wiem gdzie chłodnicę wciśniecie xD

poniżej zdjęcie mojego "test bencha" xD nie śmiać się, obudowa w trakcie realizacji. Tutaj masz właśnie radiator 2U i obok riser 2U. Za radiatorem CPU jest wentylator 120mm, tylko on jest oparty na zatrzaskach od ramu więc jest trochę wyżej niż socket CPU. Na to już nachodzi pokrywa obudowy i tyle. W serwerach niestety nie można sobie pozwolić na marnotrawienie przestrzeni, tam jak otworzysz obudowę to wszystko jest tak spakowane, że jest to prawie poezja

20160730_204520.jpg

dodatkowo, załatwcie sobie KVM switch, szkoda kupować do każdego zestawu myszki +klawy + monitory. No i zwykły switch z portami 1Gb, bez tego ani rusz. Musicie mieć skonfigurowane połączenie pomiędzy tymi wszystkimi kompami/nodami oddzielnie od internetu.

Edytowane przez vandam

Napisano
Na procesor wtedy też pasuje zwykły wentylator. Zgadza się?

Nie ma szans zwykły. 2U to 2x 44,45mm(1U) = 88.90mm. Typowe wentylatory mają >100mm. Musisz kupić >80mm. Do 2U pasują zwykłe ATX zasilacze z wentylatorem na tył - przy wyłączniku. Karty PCIx niskoprofilowe lub przez riser. Oczywiście tylko rack uniwersalny.

---------------

vandam:

Nie wiem czy są chłodzenia tak niskie do CPU

Jest nawet niższe >40mm, ale ten będzie okej

https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-cryorig-universal-c1-cr-c1a-705814/

https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-axp-200r-100700542-733419/

https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-shadow-rock-bk002-732070/

tylko pamięci nie mogą być za wysokie - radiatory. Aaa i jeszcze, o OC i7 należy zapomnieć :)

A może wodne ?. Z wentylatorem i chłodnicą 80mm.

Edytowane przez materalia

Napisano

O proszę, nie wiedziałem, że robią tak niskie.

Co do wodnego - ja mam AiO z chłodnicą 120x120, 5820k do 4.4Ghz przy pełnym obciążeniu nie przekracza 68°, suszarka jakaś super też się nie włącza. Jednak przy chłodnicy 80mm może być kiepska wydajność. Wszystko zależy jaką obudowę kupią, są i takie, które mają miejsca i kratki do wentylacji i może to całkiem dobrze funkcjonować. Zawsze mogą coś kombinować, ale wymiana powietrza wewnątrz musi być, inaczej się sprzęt zagotuje jak biała na święta i z mielenia dupa będzie xD

Edytowane przez vandam

Napisano
  • Autor

Dobra Panowie, ogromne dzięki za pomoc! No to teraz poszukiwania odpowiedniej, uniwersalnej obudowy. Jak coś znajdę to na pewno przezd zakupem wrzucę tutaj do opinii.

@juri36: To jest genialne :D gratulacje! Dziękuję za propozycję, ale u nas w grę wchodzi wyłącznie szafa rack.