Napisano 13 Sierpień 20168 l Hej, ustawiam właśnie render i natknąłem się na dziwny problem , po dodaniu gi pojawia mi sie w niektórych miejscach bardzo intensywne światła , trochę jak by materiał świecił (głownie na zagięciach) próbowałem kręcić już chyba wszystkim. Zauważyłem tylko fakt, że jak zmienie kolor z białego na np ciemno szary to problem ten znika. Miał ktoś kiedyś taki problem i wie co zrobić abym mógł renderować białe materiały ?? Pozdrawiam
Napisano 13 Sierpień 20168 l Sprawdzałeś wszystkie pasy? Tylko w GI występuje ten przepał? Jeśli chodzi o kolor biały to napewno w Vra'u nie powinno się ustawiać maksymalnej wartości diffuse 255.
Napisano 15 Sierpień 20168 l Autor Sprawdzałeś wszystkie pasy? Tylko w GI występuje ten przepał? Jeśli chodzi o kolor biały to napewno w Vra'u nie powinno się ustawiać maksymalnej wartości diffuse 255. Hey! tak tak, tylko w GI
Napisano 15 Sierpień 20168 l sprawdź czy masz wszystkie materiały vrayowe na obiektach, najczęściej tak świeci obiekt z nienadanym w ogóle materiałem.
Napisano 15 Sierpień 20168 l Autor sprawdź czy masz wszystkie materiały vrayowe na obiektach, najczęściej tak świeci obiekt z nienadanym w ogóle materiałem. niestety też to nie to, bo wszystko ma na pewno vrayowy material , dodam że świeci również na krawędziach tego monitora i innych obiektach na scenie, zazwyczaj jest to w miejscach z większą głębią. Ogólnie to już zrezygnowałem z GI , ale tak na przyszłość próbuję się dowiedzieć co mogło spowodować ten niechciany efekt
Napisano 15 Sierpień 20168 l ok, to jeszcze dla testu sprawdź BF+BF. Jeżeli problem zniknie to winowajcą jest LighCache. Wtedy zmiana jego aprametrów może pomóc (size/interpolacja/retrace itd) LC ogólnie lubi być kapryśne.
Napisano 15 Sierpień 20168 l Autor ok, to jeszcze dla testu sprawdź BF+BF. Jeżeli problem zniknie to winowajcą jest LighCache. Wtedy zmiana jego aprametrów może pomóc (size/interpolacja/retrace itd) LC ogólnie lubi być kapryśne. no ta tak, pomogło na samych BF, czyli wina po stronie LC, próbowałem nawet zmienić kilka parametrów i chyba z 10 testów zrobiłem ale nadal nic , świeci tak jak świeciło :P Dzięki wielkie za pomoc , Pozdro!