Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej, ustawiam właśnie render i natknąłem się na dziwny problem , po dodaniu gi pojawia mi sie w niektórych miejscach bardzo intensywne światła , trochę jak by materiał świecił (głownie na zagięciach)

próbowałem kręcić już chyba wszystkim. Zauważyłem tylko fakt, że jak zmienie kolor z białego na np ciemno szary to problem ten znika. Miał ktoś kiedyś taki problem i wie co zrobić abym mógł renderować białe materiały ?? Pozdrawiam

6b59e1205481c419.jpg

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sprawdzałeś wszystkie pasy? Tylko w GI występuje ten przepał?

Jeśli chodzi o kolor biały to napewno w Vra'u nie powinno się ustawiać maksymalnej wartości diffuse 255.

Napisano
  • Autor
Sprawdzałeś wszystkie pasy? Tylko w GI występuje ten przepał?

Jeśli chodzi o kolor biały to napewno w Vra'u nie powinno się ustawiać maksymalnej wartości diffuse 255.

Hey! tak tak, tylko w GI

8f012e8cb7c7c8c4.jpg

9bb0cbeeb2c092ad.jpg

Napisano

sprawdź czy masz wszystkie materiały vrayowe na obiektach, najczęściej tak świeci obiekt z nienadanym w ogóle materiałem.

Napisano
  • Autor
sprawdź czy masz wszystkie materiały vrayowe na obiektach, najczęściej tak świeci obiekt z nienadanym w ogóle materiałem.

niestety też to nie to, bo wszystko ma na pewno vrayowy material , dodam że świeci również na krawędziach tego monitora i innych obiektach na scenie, zazwyczaj jest to w miejscach z większą głębią. Ogólnie to już zrezygnowałem z GI , ale tak na przyszłość próbuję się dowiedzieć co mogło spowodować ten niechciany efekt

Napisano

ok, to jeszcze dla testu sprawdź BF+BF. Jeżeli problem zniknie to winowajcą jest LighCache. Wtedy zmiana jego aprametrów może pomóc (size/interpolacja/retrace itd)

LC ogólnie lubi być kapryśne.

Napisano
  • Autor
ok, to jeszcze dla testu sprawdź BF+BF. Jeżeli problem zniknie to winowajcą jest LighCache. Wtedy zmiana jego aprametrów może pomóc (size/interpolacja/retrace itd)

LC ogólnie lubi być kapryśne.

no ta tak, pomogło na samych BF, czyli wina po stronie LC, próbowałem nawet zmienić kilka parametrów i chyba z 10 testów zrobiłem ale nadal nic , świeci tak jak świeciło :P

Dzięki wielkie za pomoc , Pozdro!