Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam! Mam na imię Marek, mam 15 lat i jestem tu nowy.

Mam pytanie dotyczące pracy w przeciętnej polskiej firmie jako grafik 3D.

3D uczę się od niedawna i o pracy zarobkowej nie wiem jeszcze nic, więc proszę wybaczyć 'niemądre pytanie'.

- Czy i w jakim stopniu można, pracując w firmie, używać wcześniej wytworzonych przez siebie elementów - tekstur, materiałów lub np. gotowego studia z oświetleniem które stworzyłem wcześniej ucząc sie, lub pracując jako freelancer?

pytanie dotyczy pracy w przeciętnej firmie/studiu w PL, nie topowych firm jak ubisoft, ILM, platige itp.

dziękuje:o

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jezeli naleza do Ciebie i chcesz ich uzyc bez wiedzy przedsiebiorcy to domyslnie uzyczasz im licencji niewylacznej. Ale lepiej sie dogadaj, bo kiedys moga dac to komus innemu i twierdzic, ze zrobiles to w pracy. Ostatnio dyskutowalem z moim klientem kwestie przekazania biblioteki obiektow do uzytku dla jego zespolu i w takim wypadku udzielilbym im pisemnej zgody na uzycie w okr projekcie - licencja niewylaczna.

Taka licencje mozna ograniczyc czasowo oraz do jednego lub wielu projektow. Jak ja sformulujesz taka bedzie.

- - - Połączono posty - - -

P.s. Jezeli udzieliles komukolwiek licencji wylacznej na cos, to bym tego nie uzywal u nowego klienta czy firmie.

Napisano

Oczywiście że tak, nie ma problemu żebyś korzystał z tego co sam stworzyłeś.

Napisano

Wystaw pliki na serwer i sciagnij to co tam Tobie potrzeba.

Z uzyciem wlasnego oprogramowania jest jedynie problem w wiekszych firmach poniewaz administracja blokuje wiele funkcji w komputerze zeby czasem ktos nie wpadl na pomysl by przyniesc trojany etc

Nie mysl o tych firmach dzielac je na topowe i przecietne : ) Zaufaj mi ze wszystkie sa przecietne poniewaz zabieraja ci czas twojego zycia : ) Sa jednak takie firmy ktore zabieraja wiecej Twojego czasu w zyciu nie placac za nadgodziny. W tym przypadku takie firmy mozna uznac za ponizej przecietnej.

Edytowane przez Adek