Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Z góry przepraszam za tak śmieciowy temat, który nie wiedziałem gdzie umieścić, jednak bardzo zależy mi na opinii kogoś doświadczonego.

Na dniach będę zakupywał sprzęt, a dokładniej laptopa + monitor. Co Wy wybralibyście do kwoty 8000zł jeśli sprzęt głównie służyć będzie do grafiki 3d - Zbrush w szczególności + Maya i inne programiki ... ?

Planuję zakupić laptopa Lenovo:

http://allegro.pl/monitor-4k-dell-up3214q-led-3840x2160-ips-3y-igzo-i6353821951.html

• Markowy laptop z antyrefleksyjnym ekranem FullHD LED o przekątnej 15,6" - LENOVO Y700 .
  • Oryginalny procesor Intel i7-6700HQ, 4x3,5GHz w TURBO.
  • Wydajna karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 960M.
  • Wydajny dysk twardy HDD o pojemności 1000 GB
  • Szybka pamięć RAM DDR4 o pojemności 32GB.

Jego parametry są na prawdę bardzo dobre w stosunku do ceny 4000zł. Jeśli chciałbym zamienić go na lepsze parametry, o poniższym monitorze mógłbym tylko pomarzyć ;)

Monitor:

• przekątna ekranu (cale): 31.50
  • stan: nowy
  • waga (z opakowaniem): 16.00 [kg]
  • proporcje matrycy: panoramiczna
  • kontrast (x:1): 2000000

• jasność (cd/m2): 350
  • czas reakcji (ms): 8
  • maksymalny kąt widzenia (stopnie): 176

• złącze: HDMI, displayPort, inne
  • opcje dodatkowe: pivot, regulacja wysokości

IPS

http://allegro.pl/monitor-4k-dell-up3214q-led-3840x2160-ips-3y-igzo-i6353821951.html

Będę BARDZO, ale to BARDZO wdzięczny za pomoc!

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Sprzęt dla grafika 3d

Planuję zakupić laptopa

Zdecyduj się :-P

Napisano

Tak jak Osael - Laptop nie nadaje sie do grafiki 3D. Bierz desktopa albo lepiej stacje robocza jak mozesz wybrac + ewentualnie jakis tablet.

edit: Nie chodzi tu o osiagi i to co na papierze.

Komputer do 3D musi byc niezawodny i radzic sobie pod duzym obciazeniem, dobrze odprowadzac cieplo i miec pelnowymiarowe komponenty.

Oczywiscie ze sie da na laptopie, tak samo jak da sie lyzeczka do herbaty zjesc zupe :P

Napisano

Naprawdę jeśli serio nie jesteś zmuszony do posiadania laptopa, typu często zmieniasz miejsce zamieszkania. to serio kup stacjonarkę... to całe myślenie że zrobisz sobie coś na uczelni czy w barze czy na mieście, to jest niestety fikcja i nie prawda... Na mieście to można co najwyrzej.. zrobić jakieś pierdoły typu.. napisać maila, zrobić compo, (potem i tak w domu musisz sprawdzić kolory etc) czy, napisać jakiś kawałek kodu. natomiast 3D? meeh do 3D musisz usiąść na biurku rozstawić się i jedziesz. oczywiście czasem się da.. ale nie jest to warte.

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie chłopaki ! To zmieniło całkiem moje nastawienie...

Jest coś w tym co Maciek Jutrzenka napisał - tak właśnie myślałem :rolleyes: ...

Czy jesteście w takim razie przynajmniej dać mi jakieś wskazówki na czym głównie się skupić ?

Na jakie parametry patrzylibyście w pierwszej kolejności ?

Napisano

Jak jestes w stanie to sam poskladaj z jakichs moreli czy xkomu bo jak cos sie zepsuje to wiesz..

NEW!!! NVIDIAGTX1070 8GB DDR5 256BIT DVI/HDMI/3DP BOX nawet nie wiadomo co to za gtx1070. Bierz palita jetstreama/gamerocka albo msi gaming x.

Zestaw do grafiki 3d a tabletu nie widze.

Napisano
  • Autor
Jak jestes w stanie to sam poskladaj z jakichs moreli czy xkomu bo jak cos sie zepsuje to wiesz..

NEW!!! NVIDIAGTX1070 8GB DDR5 256BIT DVI/HDMI/3DP BOX nawet nie wiadomo co to za gtx1070. Bierz palita jetstreama/gamerocka albo msi gaming x.

Zestaw do grafiki 3d a tabletu nie widze.

Hehe :D To dlatego że od paru lat posiadam Cintiq 12wx i póki co nie zamierzam go zmieniać ;)