Napisano 30 Październik 20168 l cześć, Jestem w trakcie robienia takiej sceny. Mój zamysł jest taki, żeby oddać nastrój wczesnego, późnojesiennego poranka. Chcę w postprodukcji dodać jeszcze tło w postaci gór, bardziej naturalne niebo i mgłę. Wszystko jest oświetlane mapą hdri i vray light światełkami wewnątrz domu. Moje pierwsze pytanie dotyczy odbić w szybach. Bardzo mi się nie podobają, najchętniej w ogóle bym zrezygnował z renderowanych odbić i dodał je na końcu w postprodukcji. W jaki sposób mogę wyłączyć odbicia w szkle? Może najprościej w ogóle wywalić szyby? Nie rozumiem dlaczego w szybie po lewej powstają jakieś szumy. Używałem już wiele razy tego materiału szkła i nigdy nie miałem takich problemów. Moje kolejne pytanie dotyczy oświetlenia hdri. W ustawieniach światła do którego jest przypisana mapa odznaczyłem "affect diffuse", ponieważ wcześniej dom wychodził bardzo nienaturalnie, jednak bardzo zubożyło to roślinność dookoła. Zastanawiam się, czy tak zostawić i potem pobawić się w postprodukcji, czy lepiej zrobić dwa rendery z "affect diffuse" i bez i potem z jednego do drugiego przekleić sam dom? podklejam render oraz ustawienia materiału szkła.
Napisano 21 Sierpień 20177 l Więc po kolei: -) dla każdego obiektu, pod prawym przyciskiem myszy, masz oprócz Object Properties, także Vray Properties - spróbuj tam ustawić Reflection Amount na 0 -) szum na oknie może pochodzić z błędu geometrii - jeśli masz 2 face'y nałożone na siebie w tym samym miejscu -) w samym materiale KONIECZNIE zaznacz pozycję Affect Shadows - inaczej światło które już przejdzie przez szyby, dalej za nimi nie generuje cieni -) odbicia masz jakie masz - spójrz co masz dookoła całego domku - same drzewa, ciemne drzewa. Więc nic się ciekawego w tych szybach nie wydarzy -) chcesz mieć ujęcie nocne - nigdzie nie jest powiedziane że ujęcie nocne to "prawie czarna fota ze świecącymi oknami". Zrób ujęcie które oświetlisz światłem tuż po zachodzie słońca - niebo jest mocno granatowe na wschodzie i jasno niebieskie, przechodzące w kolory pomarańczy i czerwieni na zachodzie. Na bank scena będzie wszystkim i tak kojarzyć się z nocą a otoczenie przynajmniej się rozświetli. -) w samym materiale szkla zaznacz jeszcze Fresnel Reflections - i ręcznie wpisz 2.5 lub 2.7 - to powinno mocno podbić odbicia szkła. -) jeśli odbicia Cię generalnie cały czas rozczarowują - wygeneruj osobną warstwę (VrayRawReflections) i potem w Photoshopie nałóż ją na render w trybie Screen - będziesz mógł podbijać odbicia jak chcesz i gdzie chcesz -) masz włączone winietowanie w VrayPhysicalCamera - jest tak mocne że narożniki obrazka masz prawie czarne - w postprodukcji sobie sam dodasz tą winiętę jaką chcesz plus o dowolnym zaczernieniu narożników -) światło we wnętrzy domku maz chyba ustawione jako VrayLight typu Sphere - wygląda jak małe słońce :) a nie jak lampa i jest za żółte, trzeba by może pójść nie w ręcznie ustawione kolory tego świecenia, ale ustawić temperaturę (ciepło) źródła światła - coś z przedziału 3500-4500 Kelvinów -) potestuj też jeśli masz czas kilka map hdr i jeśli masz możliwośćz różnych źródeł - dobre, wyraźne cienie plus brak artefaktów na renderze to często zasługa właśnie dobrych map HDR o dużej rozpiętości EV (czyli finalna mapa HDR składa się z jak największej ilość fotek o różnych przysłonach - to daje ogromną ilość informacji o świetle w finalnej mapie). Tyle mi przyszło do głowy tak od ręki.