Temporal Napisano 24 Grudzień 2016 Napisano 24 Grudzień 2016 Jest w blendku jakieś narzędzie, które pozwalałoby na projekcje mesha jednego obiektu na drugi? Wiem że istnieje coś takiego jak knife project, niestety ten opiera sie tylko na danym widoku. Przykładowo mam ze krzwej bądź mesha zrobioną spiralę i teraz chce otrzymać takiego spiralnego loopa na powierzchni cylindra. Myślałem o booleanie, ale nie widzę żeby tam miał takie opcje, które by mnie interesowały. Knife project działa bardzo fajnie, ale w takim przypadku jak ta spirala, niestety nic nie zrobi :/ Jakieś rady?
jamnique Napisano 24 Grudzień 2016 Napisano 24 Grudzień 2016 Jeżeli chodzi o samą projekcję kształtu na drugi, to do tego służy modyfikator Shrinkwrap. Najprościej chyba będzie po jego użyciu ręcznie zrobić cięcie na podstawie przyciągniętej krzywej (używając snapa lub na oko).
Nezumi Napisano 24 Grudzień 2016 Napisano 24 Grudzień 2016 Tu masz fajny przyklad z intersect knife - moze ci sie przyda: http://blender.stackexchange.com/questions/50102/how-to-model-the-bottle-threads
Temporal Napisano 24 Grudzień 2016 Autor Napisano 24 Grudzień 2016 @Nezumi jesteś wielki, o takie coś mi właśnie chodziło, interescta nie znałem wcześniej.
Rekomendowane odpowiedzi