Napisano 30 Grudzień 20168 l Cześć, Natknąłem się dziś na wątek ( domyślam się ) skopiowania filmiku / częściowego zedytowania i reklamowania go jako własny na swoim profilu. Zdjęcie poniżej / nie zasłaniałem autorów, bo uważam, że trzeba coś takiego tępić. http://pl.tinypic.com/r/23s7jf8/9 Teraz moje pytanie - co w takiej sytuacji może zrobić poszkodowana strona ? Miał ktoś z czymś podobnym do czynienia ?
Napisano 30 Grudzień 20168 l He, he. Posta na FB już nie ma. A co można zrobić? Formalnie to chyba tylko sąd cywilny i pozew o naruszenie praw autorskich. Ale prawdopodobnie trzeba wykazać, że w wyniku tej "kradzieży" autor poniósł stratę. Jeżeli nie da się tego udowodnić, to sąd pewnie wyda wyłącznie nakaz usunięcia niedozwolonych treści i tyle. To co napisałem to wyłącznie rozważania laika, który z prawem nie miał wiele do czynienia :-)
Napisano 2 Styczeń 20178 l Lepiej naprawdę nie kopiować obecnie jest tyle narzędzi do wykrywania kopii.
Napisano 2 Styczeń 20178 l Autor To suchar, ktoś może bezkarnie 'użyczyć sobie Twojej pracy, wrzucić na fanpage' i cieszyć się produktem dopóki autor sie nie zjawi.. :) I po wszystkim zwyczajnie usuwa material z fanpage i nic się nie stało :)
Napisano 2 Styczeń 20178 l zastanawialem sie przy okazji tego watku co stoi na przeszkodzie wygooglowac haslo i przeczytac. Mysle sobie, ze to moze byc strach zwyklego czlowieka przed jezykiem prawnym. W zasadzie wyciagnac niezla kase od kazdego naruszajacego jest banalnie prosto - jak ktos zna prawo. Jak nie zna, to sobie nie poradzi i jedyna korzysc odniosa prawnucy obu stron. Moze zatem najlepiej byloyby systematycznie uczyc sie swoich praw i obowiazkow na wypadek naruszenia w przyszlosci? Musze moze zrobic proste Krok po kroku 'co robic gdy Twoje prawo zostalo naruszone'.