Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Dokonałem modelu pnia drzewa :) naprawdę - DOKONAŁEM:) z basemesh'a do sculptu i potem retopo. I model wydaje się być gotowy do zrobienia UV'aki. Ale liche mam pojęcie jak wogóle rozkroić taki kształt - finalnie to wyląduje w Quixelu i tam "wysmaruje" to teksturami.

Pomóżcie - jak to rozkroić do UV'ki :) Mogę komuś podesłać jako fbx lub jako plik max'a 2011.

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wzdłuż. Nic nowego tu nie wymyślisz. To jest b. zbliżone do cylindra/tuby i tak zrób.

Napisano
  • Autor

Tak właśnie zrobiłem - od góry do dołu dwa cięcia (po symetrycznych stronach pnia) i oprócz tego "sems'y" wokół tych obciętych gałęzi jako wyspy. Potem opcja PEEL w żeby to jakoś ponaciągać (ale sporo edge'ów zdeformowanych się robi). Pojutrze kupuję QUIXEL'a i zobaczymy jak to się będzie "pędzlować" w photoshopie.

Niemniej faktycznie rozkładanie w blendku opcją SmartUV (regulacja kątami styku face'ów) robiła taką masakrę ze szkoda gadać. 3ds Max też sponiewierał siatkę mocno jak chciałem zrobić to jakimś półautomatem. Zostało ręcznie zaznaczanie 2 głównych cięć i tych wysepek wokół obciętych gałęzi.

Miejsca łączenia się szwów trza będzie chyba już jakoś ręcznie pomaskować z tego co naoglądałęm się na youtub'ach :)

Dziękuję za odzew!

Napisano
  • Autor

Jaras - niech Ci viewport wydajnością wynagrodzi :) Wspaniały tutek i dokładnie o tym czego szukałem - EXCELLENT JOB, MAN :)

Napisano

Hris- dzięki :) zeby viewport mi wydajnościa wynagrodził to autodesk by musiał wpleść w swoj software Keyshota albo Substance'a ;) ... ehhhh marzenie

Napisano
  • Autor

Hehehe...no ja też widzę że Autodesk nie nadąża za branżą. Wiesz że Sketchup 2017 jest w stanie unieść więcej geometrii w viewporcie niż 3ds Max 2013 (na tej wersji pracuję w firmie) ? Jakaś porażka...A Sketchup kosztuje 1/8 tego co Max :(

Napisano

jakoś wcale mnie to nie dziwi - kolesie tam (w AD) śpią i w momentach przebudzenia odcinają chyba jedynie kupony

Napisano
Napisano
  • Autor

Po pierwsze nie robię modeli do gier, tylko do architektury. Chcę mega szybko mieć materiał na obiekcie ułożony w miarę sensownie. Nie mam zamiaru bawić się trylionami opcji tworzenia i mieszania jakie daje Substance Designer. Zarówno Substance Designer i Painter są z tego co wiem osobnymi softami, a Quixel działa w tym samym środowisku w którym obrabiam wizki czyli w Photoshopie (wiem że Quixel jest wolniejsze...wiem...). I jest też cena - Quixel jest ponad 3 razy tańszy.

Za 79 Dolarów mam cały pakiet Quixel Suite 2.2.2.

Substance Pack kosztuje 299 dolców. Dla mnie to przepaść cenowa :( Poskładałem kasę żeby kupić soft używany autodesku (szukam cały czas nawet na tym forum), i mój budżet jest na skraju wytrzymałości. A teksturować ręcznie mi się nie chce - więc Quixel powinien spełnić wszystkie moje aktualne wymagania (jak się pozbieram finansowo to może za rok pomyślę o Substance, ale to musiałbym zacząć w ogóle myśleć do czego to użyć...).

Blenderowskiego siatki nie zapisałem (zaimportowałem fbx'a, użyłem SmartUV i tyle). Nie wnikałem w UV workflow jaki daje Blender. Bardzo dziękuję Ci za podesłanie linków - "UV Equalize and Tube Unwrap addons" wydaje się być niezłe do tego co mi trzeba...ale w robocie mam maxa 2013 i tu dalej sobie dłubię (już po obejrzeniu tutka który podesłał mi jaras).

Bardzo Wam dziękuję za pomoc, jak znajdę w tym tygodniu czas żeby do tego drzewa wrócić (mam co robić w pracy więc drzewko ogarnę może jakimś wieczorem jak zostanę chwilę dłużej w robocie).

Do Blendka wrócę - ale dopiero jak ogarnę UV drzewka w Max'ie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Póki co mam taki diffuse na obiekcie :) plus rozsądna mapka UV (trochę inaczej zrobiłem - użyłem PELT, ale mega sobie nie radził więc potem użyłem PIN'ów do prostowania i naciągania siatki żeby była równa). Poniżej efekt pierwszych prób teskturowania (seam'sy poprawione w viewporcie przy pomocy narzędzia CANVAS). Bardzo dziękuję Wam za pomoc - naprowadziliście mnie gdzie trzeba:) :)

Edytowane przez Hris
2 słowa błędnie wpisane