emimari Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 Cześć, w jednym z zaimportowanych ustawień zauważyłam że korzysta zamiast z 16 to z 2 wątków. Zmieniłam już ustawienia na inne, ale nurtuje mnie, gdzie się to w v rayu ustawia (sprawdziłam, musi to być gdzieś w vray-u, bo system na innych robił 16). Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
emimari Napisano 7 Marzec 2017 Autor Napisano 7 Marzec 2017 Wersja V Ray: 3.40.1 (na niższych było tak samo). Procesor: Intel Xeon CPU E5620 2.40 GHz (2 procesory) (chociaż na innych - danych już nie przytoczę, było tak samo, sytuacja była sprawdzana na 4 komputerach)
matszklar Napisano 7 Marzec 2017 Napisano 7 Marzec 2017 ta wersja ( prawie najnowsza) sama dba o przydział i dystrybucję wolnych rdzeni (wątków) w trakcie renderingu obciązając procesor na maksa. Tak więc raczej coś nie tak ze sceną .... możesz wrzucić screena w trakcie renderingu? mam na myśli obciążenie w menadżerze zadań windows
emimari Napisano 7 Marzec 2017 Autor Napisano 7 Marzec 2017 Podczas renderu jest tak jak w załączeniu
matszklar Napisano 8 Marzec 2017 Napisano 8 Marzec 2017 co się dzieje kiedy renderujesz inną scenę? też nie obciąza wszystkich rdzeni?
emimari Napisano 8 Marzec 2017 Autor Napisano 8 Marzec 2017 Na innych scenach wykorzystuje wszystkie rdzenie, nawet na tej samej przy wgranym innym presecie renderuje wszystkimi.
matszklar Napisano 8 Marzec 2017 Napisano 8 Marzec 2017 jeżeli możesz to podeślij proszę ten preset na [email protected]
emimari Napisano 8 Marzec 2017 Autor Napisano 8 Marzec 2017 Jasne, już wysyłam. Warto zwrócić uwagę, że preset był robiony na wcześniejszej wersji i wiem, że ma złe ustawienia (tj. gamma itp), ale nurtuje mnie ta ilość wątków.
t0m3k Napisano 8 Marzec 2017 Napisano 8 Marzec 2017 mialem kiedys podobny problem z jedna scena ktora wykorzystywala tylko polowe watkow na mojej stacji roboczej, scena nie byla moja i problem olalem bo na farmie renderowalo korzystajac z wszystkich rdzeni. sproboj wymusic korzystnie z konkretnej ilosci rdzeni w maxscript renderers.current.system_numThreads = "liczba watkow"
matszklar Napisano 8 Marzec 2017 Napisano 8 Marzec 2017 hm... dziwne. nie bacząc na gamme bo ta nie ma wpływu faktycznie renderuje na dwóch rdzeniach. Czy te zaimportowane ustawienia zostały przeniesione ze starego vraya ( wersja?) czy też ustawione pod vrayem 3.40.01?
emimari Napisano 8 Marzec 2017 Autor Napisano 8 Marzec 2017 Ustawienia przeniesione z niższej wersji. Specjalnie nie kilkałam, żeby je zmienił na nowego V Raya, żeby dojść o co chodzi. Komendę sprawdzę jak tylko będ w domu.
emimari Napisano 10 Marzec 2017 Autor Napisano 10 Marzec 2017 Działa wpisanie komendy:) Może jest to związane z tym, że przenoszę ustawienia między różnymi komputerami (różna ilość rdzeni) i różnymi v-rayami. Wybierałam opcję, żeby nie dostosowywał do najnowszej wersji v-raya), żeby nie zmieniał innych parametrów. Ciekawe gdzie w V Rayu jest to ustawienie
SCA Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Witam, Też zauważyłe, że nie wykorzystuje mi w 100% procesora przy renderowaniu renderers.current.system_numThreads = "liczba watkow" gdzie to nalezy wpisac i czy ilosc podaje sie słownie? Dziekuje z gory :)
emimari Napisano 27 Marzec 2017 Autor Napisano 27 Marzec 2017 zamiast "liczba wątków" powinna być cyfra, np. renderers.current.system_numThreads = 16 , u mnie zadziałało:)
evelina89 Napisano 31 Marzec 2017 Napisano 31 Marzec 2017 (edytowane) mam Xeona E5-2696 v4 (22 rdzenie) i ten sam problem, render strasznie muli... wcześniej miałam i7 5820K (6 rdzeni) i wydaje mi się jakby 3ds max lub Vray miały zapisane jakieś ustawienia po starym procesorze, które wykorzystują tylko te 6 rdzeni, ponieważ obecnie procesor jest wykorzystywany tylko do 60% lub czasem 20%. Sprawdzałam na razie nowy procesor tylko na jednej starej scenie, która była renderowana wcześniej na tych 6 rdzeniach. Czy ten skrypt trzeba wpisywać tylko do starych projektów, czy tworząc teraz nowy projekt na nowym procesorze on automatycznie będzie wykorzystywał te 22 rdzenie? Czy ktoś się orientuje jak wygląda sytuacja? Czy to zależy od procesora, czy presetu? Preset był jeszcze z wersji Vray 3.3 lub nawet 3.2, obecnie pracuję na Vray 3.4 Procesor sprawdzałam na benchmarku Corony i Cinebench - oba wyszły prawidłowo Edytowane 31 Marzec 2017 przez evelina89
emimari Napisano 31 Marzec 2017 Autor Napisano 31 Marzec 2017 Z tego co zauważyłam zależy na jakich parametrach komputera była robiona scena, tj. jak było robione na komputerze z 8 rdzeniami to się ciągnie w kolejnych i trzeba jednorazowo wpisać skrypt. Jak scena była od razu robiona na docelowej ilości rdzeni to jest ok.
evelina89 Napisano 31 Marzec 2017 Napisano 31 Marzec 2017 Ok, super. Dzięki za szybką odpowiedź. Wpisując skrypt np. renderers.current.system_numThreads = 44 następnie wcisnąć Enter? Czy trzeba zapisać ten skrypt? File - Save?
t0m3k Napisano 31 Marzec 2017 Napisano 31 Marzec 2017 komende wpisz/wklej na dole po lewej w biale okienko i wcisnij Enter
Rekomendowane odpowiedzi