Napisano 24 Marzec 20177 l Witam, Mam problem taki, że vray 3.50 nie wykorzystuje mi caej mocy obliczeniowej procesora podczas renderingu. Jak liczy light cach i iradiance map to wykorzystuje 100% podczas renderingu spada do 80%. Spotkałem się gdzieś na forum, że należy wpisać w maxscript komendę: render.current.system_numThreads = "liczba rdzeni" ale nie wiem zabradzo gdzie należy to wpisać i czy podać ilość słownie czy liczbą. Proszę o wskazówki jeśli ktoś umie pomóc. Dzięki z góry i pozdrawiam
Napisano 24 Marzec 20177 l po lewej na dole w bialym polu. w Twoim poscie jest zla komenda, powinno byc renderers.current.system_numThreads = "liczba rdzeni" (liczba bez cudzyslowiu)
Napisano 24 Marzec 20177 l Autor Hmm jak mam 4 rdzenie to wpisuję 4 czyli cyfra ;) No chyba, że ja w ogóle mylę pojęcie i nie ilość rdzeni należy wpisać :)
Napisano 25 Marzec 20177 l Autor Zatwierdzasz enterem i zostaje Ci w oknie liczba 40? Bo ja tak robie i tak jest, sory za moją nie wiedze ale coś mi tu nie gra :)
Napisano 25 Marzec 20177 l Twoje działania raczej nic nie zmienią. Liczba uruchomionych procesów nie ma związku z % wykorzystania procesora. Ja raczej szukałbym przyczyny w jakimś oprogramowaniu narzędziowym zainstalowanym w komputerze, lub wręcz w BIOS, które być może ogranicza np. taktowanie procesorów po przekroczeniu pewnej temperatury (procesor grzeje się porządnie przy renderingu).
Napisano 30 Marzec 20177 l Autor Po wpisaniu pojawiło się liczenie więcej wątków ale nie o to mi chodziło, W między czasie i tak zmieniałem podzespoły padło na Ryzen 1700x i liczy na 100% także ten problem też zniknął. Pozdrawiam