Napisano 4 Kwiecień 20177 l Cześć :) Mam problem z plamkami na przedmiotach( widać w zdjęciu poniżej). Problem tkwi w materiałach, natomiast nie wiem dokładnie gdzie. Jeśli chodzi o usuwanie plamek przez ustawienia renderu lub światła, już się tym bawiłam i nic to nie zmieniało, plus zrobiłam render tej samej jakości jak rysunek tylko z samym światłem i nadanym zwykłym szarym materiałem vray na wszystko inne - wtedy wszystko gra. Jeśli chodzi o subdivs, to próbowałam nadać wyższy i na materiał jak lustro ( wydaje mi się, że to przez lustra robią się te plamki) i na materiały typu płytki na podłodze czy umywalka na której to bardzo widać. Wielkość jaką dawałam na te materiały to 25-32 i żadnej poprawy nie widziałam. Czy na takie materiały nadaje się jeszcze większe wartości subdivs ? czy tajemnica tkwi w czym innym ?
Napisano 5 Kwiecień 20177 l spróbuj w ustawieniach light cache dac wyższe wartości subdivs- 40,20 / 60,30 / 80,40 możesz sprawdzić gdzie pojawia sie problem na kanałach we frame bufferze na ile masz subdivs na świetle? spróbuj tam zmienic takie plamy świadczą o tym że gdzieś brakuje sampli światła- albo w light cache, albo w źródle światła albo materiałach typu lustro/szyba ktore rozpraszaja/ odbijaja itp masz oświetlenie vray light meterial? spróbuj testowo to usunąć i dać vray plane light z 32 subdivs Edytowane 5 Kwiecień 20177 l przez mitic
Napisano 5 Kwiecień 20177 l jesli mozesz podziel sie scena (Save as... > Archive) wyslij na jakis server i wrzuc link tutaj albo wyslij na PM
Napisano 5 Kwiecień 20177 l Autor subdivs w light cache mam bardzo duży. Co do światła to nie jest one nałożone przez materiał tylko przez światła vray i są tam subdivsy już o wartości 32. Jak pisałam wcześniej jeśli chodzi o światło i render setup, gdy nie mam materiałów naniesionych na scene, tylko wszystko jest w materiale zwykłym szarym vray mtl wszystko w scenie działa bez problemu. Dopiero uczę się Vraya ale dlatego myślę , że to coś z materiałami nie gra. Poniżej link z moją sceną : https://www.sendspace.com/file/hnsn5s
Napisano 5 Kwiecień 20177 l w GI--> wyłącz caustics (na samym dole zakładki) , wylacz reflection caustics na samej gorze reszta ustawien za wysoka jest Edytowane 5 Kwiecień 20177 l przez mitic
Napisano 5 Kwiecień 20177 l Autor Matulu.. dziękuje ... jeden guzik a tyle się namęczyłam . Tak wiem, ze ustawienia wysokie reszta, ale juz powiększałam bardzo wysoko wszystko , szukając problemu.
Napisano 5 Kwiecień 20177 l tak jak pisze mitic + ustawienia Image sampler, DMC, IR i LC (zeby przyspieszyc render) po otwarciu nie moglem tej sceny w ogole wyrenderowac, moze by sie wyrenderowala ale nie dzisiaj ;) Zmienilem sporo ustawien Vray'a, kamery i swiatel. Zmodyfikowalem tez kilka materialow. render 15min. scene moge odeslac ale dopiero za kilka godzin albo jutro...
Napisano 5 Kwiecień 20177 l tak jak pisze mitic + ustawienia Image sampler, DMC, IR i LC (zeby przyspieszyc render) po otwarciu nie moglem tej sceny w ogole wyrenderowac, moze by sie wyrenderowala ale nie dzisiaj ;) Zmienilem sporo ustawien Vray'a, kamery i swiatel. Zmodyfikowalem tez kilka materialow. render 15min. scene moge odeslac ale dopiero za kilka godzin albo jutro... No wlasnie namieszane ostro cos jest.. zmienilem tylko ustawienia, kamere i zmniejszylem intensywnosc lampy nad umywalka.. Render 1,5 minuty (duże pole do popisu z podnoszeniem ustawiem) scena: https://we.tl/GdTNJSEAU0
Napisano 5 Kwiecień 20177 l Autor Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Wiem, że jest pomieszane, bo się uczę dopiero a przez ten caustic to tak namieszałam w ustawieniach szukając po internecie co może pomóc... . Mitic dziękuje za plik . Bardzo bym była wdzięczna gdyby T0m3k też przesłał scene abym mogła zobaczyć co tam poustawiane jest inaczej. Myśle, że przez porównanie tych dwóch plików z moim mogłabym się dużo nauczyć. Ratujecie życie :)
Napisano 5 Kwiecień 20177 l Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Wiem, że jest pomieszane, bo się uczę dopiero a przez ten caustic to tak namieszałam w ustawieniach szukając po internecie co może pomóc... . Mitic dziękuje za plik . Bardzo bym była wdzięczna gdyby T0m3k też przesłał scene abym mogła zobaczyć co tam poustawiane jest inaczej. Myśle, że przez porównanie tych dwóch plików z moim mogłabym się dużo nauczyć. Ratujecie życie :) wydaje mi sie ze cos namieszalas w gammie tez- poszukaj informacji o linear workflow i jak to ustawic zeby bylo dobrze co do kaustyki- poszukaj informacji grant warwick'a na ten temat to dowiesz sie ile czasu zajmuje liczenie sceny z kaustyka:)