Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, przeszukałem troszkę forum ale nie znalazłem za dużo konkretów odnośnie warunków pracy w robieniu wizualizacji architektonicznych exteriorów dla zagranicznych (głównie chodzi mi o Stany) firm lub klientów indywidualnych. Zwykle staram się w miarę dostosowywać do rynku. Mianowicie mam do Was pytanie, może ktoś współpracuje z zagranicą i poda jakieś widełki jak w ogóle ceny tam się mają? Chodzi mi o wizki domków, wielorodzinnych budynków lub większych inwestycji. Obczajałem mniej więcej jakieś amerykańskie strony czy fora ale jestem ciekaw Waszej perspektywy. I następne pytanie ile np. za ten sam dany projekt można podwyższyć cenę robiąc w Polsce a np. w USA? W ogóle są jakieś kraje, w których praca wizualizatora/modelarza jest jakoś bardziej ceniona niż w Polsce?

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Warunki pracy są takie na jakie sie umówisz.. na widełki nie masz co patrzeć- od paru-set do paru tysięcy zł za ujęcie w zależności od wielu czynników.

Co do krajów gdzie można uzyskać potencjalnie wyższe ceny (weź pod uwagę, że musisz jakos zdobyć klienta) sprawa teoretycznie również jest prosta- im 'zamożniejszy' kraj tym wyższe potencjalne ceny- norwegia, szwajcaria, emiraty arabskie, usa, wielka brytania itp itd.

Kwestia gdzie chcesz szukać klienta, na portalach typu freelancer.com raczej (zwlaszcza na start) wiele nie ugrasz. (oczywiscie to moje osobiste zdanie)

Napisano
  • Autor

A chciałbym poruszyć jeszcze kwestie umów np z biurami projektowymi zagranicznymi, lub klientami którzy zlecają wykonanie modelu 3D bądź wizualizacji. Jakie umowy zwykle zawieracie / jakie najlepiej zawrzeć i jak wygląda Wasze rozliczanie? Co prawda czytałem o tym trochę od strony prawnej ale bardziej interesuje mnie praktyka :)