Napisano 11 Kwiecień 20177 l Hej widzę ze temat wałkowany nie raz będę wdzięczny za pomoc - stanąłem właśnie przed problemem wyboru nowej grafiki. Korzystam z max 2015 + vray 3.5 I7 4790K 16 GB ramu zotac GTX 560 (2gb), grafika mi padła i muszę kupić coś nowego (choć sprawdzę jeszcze wypiekanie w piekarniku co znalazłem tu na forum:D) - wcześniej nie korzystałem z vray RT bo na tej grafice mijało sie to z celem (tzn bawiłem się trochę - ale dosłownie bawiłem). Głównie służyła mi ona do w miarę przyzwoitej pracy z viewportem. I teraz pytanie czy przy GTX 1060 vray RT ma w ogóle jakiś sens? Teoretycznie do spokojnej pracy z tekturami i viewportem mogę kupić grafikę za jakieś 600 zł i to mi wystarczy - teoretycznie też mogę dać nawet te 2000 za gtx 1070 tylko pytanie czy przy tych parametrach użytkowanie vray RT ma jakiś sens - będzie to szybsze niż procek - i da się zrobić jakieś wizki (głównie architektura w moim wypadku - tak wiem o tym że rt nie obsługuje części pluginów itd.)
Napisano 11 Kwiecień 20177 l tak, ma to sens choć zdecydowanie lepiej i wydajniej byłoby sięgnąć po gtx 1070
Napisano 11 Kwiecień 20177 l Autor a jeśli gtx 1070 to który ? przy 1060 zdecydowałbym sie pewnie na (Palit GeForce GTX1060 Super JetStream 6GB). tu najtańszy palit 1070 można za 1750 dostać, jetstream za 1950 a super jetstream za 2020, gamerock 2020, nie pisząc już o innych producentach warto dopłacać do droższych modeli (na przykładzie tego palita?)
Napisano 11 Kwiecień 20177 l ten jetstream super jetstream i gamerock to jest to samo, rózni się głównie kolorystyką. Można zamienie wgrywać biosy. Jedynie gamerock elite czy jakos tak jest ciut lepszy i ma dużo wyższe zegary raczej nie osiągalne dla tych pozostałych, ale to loteria. Ja mam jetstreama i jest wg mnie spoko. Jedyny minus to rodzaj pamięci, mozna trafić albo microny albo samsungi. Samsungi się dużo lepiej podkręcaja ale w ogólnym rozrachunku dużej rożnicy między kartami nie będzie. Wartą rozważenia jest jeszcze msi. Równie cicha, ciut lepiej się podkręca z tego co pamiętam.
Napisano 11 Kwiecień 20177 l proszę zwrócić uwagę na chłodzenie. Najlepiej 2 a jeszcze lepiej 3 wentyle
Napisano 11 Kwiecień 20177 l czasem nie próbuj starej karty wypiekać w piekarniku którego używasz do przygotowania papu :D
Napisano 12 Kwiecień 20177 l Autor Dzięki za podpowiedzi zdecyduję się na Palita jetstrim - najlepiej wypada jakość/cena. @vandam czemu nie? - mówisz o aspekcie zdrowotnym dla jedzenia czy w ogóle o wypiekaniu?
Napisano 12 Kwiecień 20177 l tak, aspekt zdrowotny; podczas wypiekania wydzielają się różne gazy i inne pierdoły - nie chcesz później mieć jedzenia przyprawionego w ten sposób :)
Napisano 27 Lipiec 20177 l Autor Hej, zakupiłem GTX 1070 palit jetstream. I mam pytanie nie wiem czy gdzieś coś nie jest przyblokowane - sterowniki najnowsze nvidia + oprogramowanie z palita. Problem taki zę mam dużą scenę w maxie i strasznie muli mi fps w viewportcie (mimo ze powinno na tej grafice hulać) patrze na wskazania taktowania (w apce od palita) i tam jest cały czas minimalne taktowanie i wogóle po odpaleniu max nie skacze do góry jak powinno. przy 17milionach vertexów fps na poziomie 3-4 (shade + edges). Mam trochę syfu obecnie na komputerze i szykuje mi sie format - ale muszę skończyć najpierw projekt - ktoś coś poradzi?
Napisano 31 Lipiec 20177 l Spradz ile ramu w karcie zjadlo. 17mil poly xD w viewporcie to nawet zbrushu laguje xD.
Napisano 1 Sierpień 20177 l No nie wiem.. bez przesady z tymi 17 kk poly - wydaje mi się, że powinno Ci znacznie szybciej wyświetlać. Edytowane 1 Sierpień 20177 l przez mitic