matek03 Napisano 26 Lipiec 2017 Napisano 26 Lipiec 2017 Cześć, Chciałbym podpytać jakie macie patenty na widok za oknem, jeśli mamy firankę lub jakąś roletkę? Próbuje to rozgryźć w najbardziej sensowny sposób. Wstawiałem plane lub boxa i dawałem VrayLightMtl z teksturą widoku za oknem, ale jakoś ta opcja mi nie leży. Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Ineray Napisano 26 Lipiec 2017 Napisano 26 Lipiec 2017 Mozna tak jak napisales, albo potem dodac cos w photoshop'ie. Jesli masz czas i checi to mozesz tez wymodelowac :)
matek03 Napisano 27 Lipiec 2017 Autor Napisano 27 Lipiec 2017 A jak zrobić to w photoshopie? Zapisywałem róże kanały i próbowałem robić to w photoshopie, ale nic "ładnego" mi nie wychodziło
polka dot Napisano 27 Lipiec 2017 Napisano 27 Lipiec 2017 patrząc po obrazku to żadnego zdjęcia do tego niedopasujesz walorowo. próbuj może budować exterior na zasadzie makiety architektonicznej, masz ściany wycięte z tektury i do tego możesz dostawić wycięte alphą drzewa na planeach. pod '8' możesz ustawić kolor tła/nieba. jak wczytasz np. bitmapę z gradientem jako niebo, możesz tam sterować jej jasnością i Ci wpadnie więcej światła 'naturalnego' do środka. jak wizka nie ma realistycznego światła w środku to najładniejsze a niedopasowane zdjęcie na exterior nie pomoże, ważna jest spójność całego obrazka pod względem waloru, chłopacy w 2D dużo o tym teorii wykładają. PS najlepsze wizki jakie pamiętam do dzisiaj to były mega realistyczne rendery a'la makieta na podłodze pokoju :)
matek03 Napisano 28 Lipiec 2017 Autor Napisano 28 Lipiec 2017 To jest akurat scena dla przykładu. Wiem, że oświetlenie jest słabe. Możesz coś więcej napisać o tej ala makiecie? bo nie do końca wiem o co chodzi.
mitic Napisano 29 Lipiec 2017 Napisano 29 Lipiec 2017 Możliwośći masz parę: -wyrenderować widok za oknem- jako model oteksturowany itp itd. -wyrenderować widok jako plane z nałożoną texturą widoku (wtedy ten plane dodaj do 'exclude' w świetle żeby nie blokował światła, możesz na materiale widoku dodać self illumination żeby móc sterować jasnością -nie wiem jakie masz światło w scenie, ale możesz zostawić bez widoku za oknem i zapisać render do png, wtedy bez kanałów i masek będziesz miał przezroczysty widok i możesz na warstwie poniżej renderu wstawić widok -możesz połączyć powyższe i np wstawić parę plejnów z np drzewami z przezroczystością, kolejny plane z tłem itp itd
matek03 Napisano 3 Sierpień 2017 Autor Napisano 3 Sierpień 2017 Dzięki za rady. Używam Vray dome i po excloude plane'a z widokiem mam, dużo słabsze światło w pomieszczeniu i ogólnie szum itp. niż bez plane'a. Próbowałem wyłączać różne rzeczy w object properties plane'a ale nie pomaga. Coś jeszcze mam zrobić? Jakim światłem powinienem świecić żeby zapisać render z przezroczystytm widokiem w png?
mitic Napisano 6 Sierpień 2017 Napisano 6 Sierpień 2017 Jak daleś exclude w vray dome to nie powinno być ciemniej- masz chyba jeszcze w enviroment coś wrzucone.. usuń mapę z enviroment, w dome kliknij 'invisible'- będzie przezroczyste tło
Rekomendowane odpowiedzi