Napisano 19 Wrzesień 20177 l Czy ktoś podpowie w jaki sposób zrobić by pewne elementy były widoczne podczas animacji ale dopiero po pewnym czasie? Wiem jak to robić ręcznie ale chodzi mi o to bym mógł puścić render załóżmy 1000 klatek bez konieczności ręcznej ingerencji co 200 klatek (unchide).
Napisano 19 Wrzesień 20177 l Każdy obiekt ma coś takiego jak Object Properties pod prawym przyciskiem. Sprawdź czy można animowac zaznaczenie "Renderable" czy jakoś tak.W ekstremalnym przypadku można animowac parametr Visibility tez w Object Properties. A już jako ostateczność totalna spróbuj postawiać Sxene States i przypisać je potem do odpowiednich sekwencji i kamer.
Napisano 19 Wrzesień 20177 l Sprawdziłem - można animować Visibility w Object Properties - działa i po prostu obiekt albo ma 0 i go nie ma, albo 1 i jest :)
Napisano 23 Wrzesień 20177 l Autor Do Visibility w curve editorze nie mogę dodać klucza we wszystkich innych można :/ max zgłupiał?
Napisano 24 Wrzesień 20177 l Ja sprawdzałem visibility dla Object Properties...nie sprawdziłem dla Layers (warstwy tez maja ta sama opcje...ale tam nie sprawdziłem) :(
Napisano 29 Wrzesień 20177 l Nie wiem czy temat jeszcze jest aktualny ale jest inne rozwiązanie niż posługiwanie się standardowymi warstwami żeby masowo ukrywać lub nie obiekty. Tworzysz BOX'a który nie jest widoczny w czasie renderowania. Linkujesz do niego wszystkie obiekty które są na żądanej warstwie (czyli robisz selekcje po warstwie z menu warstw, a potem tą ikoną łańcucha w górnym prawym rogu te zaznaczone obiekty linkujesz to tego BOX'a. Box nazwij sobie layer01 :) Wszystkie linkowane obiekty powinny mieć w OBJECT PROPERTIES zaznaczoną opcję Inherit Visibility (to jest zawsze zaznaczone dla nowo tworzonych obiektów ale coś może zmieniałeś). Teraz ten wybierz OBJECT PROPERTIES dla tego BOX'a -teraz BOX który sworzyłeś steruje opcją VISIBILITY wszystkich linkowanych obiektów. Czyli masz obiekt-warstwę tak to nazwijmy. Mam nadzieję że dobrze wytłumaczyłem. U mnie działa.
Napisano 26 Luty 20187 l w object proporties ustawiłem visibilisty na 1,0 czy też 0,0 w opcji by object, na scenie elementy znikają mi i się pojawiają jak planowałem, zrobiłem wiele obiektów tą techniką, na scenie idealnie objekty pojawiają się i znikają. Ale mam problem włączyłem renderowanie i nic się z obiektami nie dzieje, w dalszym ciągu są widzialne, nie znikają jakby ta opcja nie działała, co robię źle ? sprawa jest bardzo pilna, proszę zatem o pomoc, może mam coś zaznaczyć w opcjach renderowanie albo w object proporties? proszę o pomoc!!