Skocz do zawartości

Makehuman problem z wyświetlaniem oczu, fryzur i brwi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Mam nadzieję że w dobrym dziale piszę. Zainstalowałem sobie dzisiaj program Makehuman w wersji 1.1.1 potrzebny mi jest do kreowania twarzy które następnie mógłbym wykorzystywać jako bazę w ilustracjach. Niestety mam problem z teksturami oczu i włosów. W wypadku oczu bez względu na to jaki ich kolor wybiorę to są całe czarne łącznie z białkiem. W wypadku fryzur mam tak że niektóre wyglądają w porządku a niektóre tak jakby pochodziły z gry gdzieś z 2002 roku czyli po prostu tworzy je kilka plam. Również brwi wyglądają bardzo nienaturalnie i sprawiają wrażenie jakby nie były połączone z postacią na którą je nakładam. Miał ktoś taki problem? Proszę o pomoc

Po ponownym odpaleniu zauważyłem również że są problemy z teksturami skóry, jakiej nie wybiorę to jest taka sama to znaczy jakby kilka odcieni wymieszanych na jednej postaci tak że ręka jest czarna, brzuch biały itd.

Edytowane przez Czubrak
  • Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Wypróbuj Daz3D. Jest chyba trochę bardziej przystępny a z tego co się orientuję sporo osób go używa.

Tylko nie myśl, że to takie proste bo prace z daza i make human widać z księżyca, jeśli ktoś ostro i umiejętnie tego nie zamaluje.

Napisano

mam już Daza i jest świetny tylko niestety nie ma w nim opcji edytowania twarzy. Wiesz typu długość i kształt nosa, kształt twarzy, szerokość podbródka. A i może źle się wyraziłem, ja nie robię w ten sposób że ustawię sobie postać w takim np. Dazie, zapiszę i po tym maluję w photoshopie. Nie nie stosuję to jedynie jako referencje żeby podpatrzeć jak się układa ciało w różnych pozycjach bo niestety z głowy słabo mi to idzie. Obraz który powstaje jest całkowicie tworzony prze zemnie a nie że lekko podmalowuję zapisaną kompozycję z Daza

Napisano

Rozumiem.. to po co właściwie ci te opcje z makehuman? Głowy tam wychodzą, moim zdaniem, bardzo średnie. Nie lepiej zrobić pożądaną pozę a główkę rysować na podstawie np zdjęć wzorując się tylko na proporcjach?

Próbowałeś też serwisów ze zdjęciami modeli? Czy interesuje cię tylko darmowa opcja?

Co do pytań o makehuman niestety ci nie pomogę.

Napisano

plusem tam jest to że oprócz wykreowania twarzy mogę np. ustawić jej żeby się uśmiechała czy była przestraszona, ciężko znaleźć zdjęcie z twarzą taką jaką chciałbym dać bohaterowi plus żeby jeszcze miała odpowiednią minę i była ustawiona pod odpowiednim kontem.

Takich serwisów nie sprawdzałem jedynie czasem dla ćwiczeń korzystam z quickposes.com i tak interesują mnie jedynie darmowe programy/strony choć na upartego jeśli jakiś serwis bądź program byłby na tyle przydatny że wiedziałbym że będę z niego korzystał przez długi czas to rozważyłbym zakup

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności