szajer19 Napisano 30 Listopad 2017 Napisano 30 Listopad 2017 Witam. Pojawił mi się poważny problem z normal mapa w SP. Jak widać na załączonych screenach chciałem zrobić baking. Jednak normal mapa została zdeformowana. Kombinowałem z ustawieniami Dilation width i Max Frontal Distance / Max Rear Distance. Zrobiłem również inny podział UV mapy. Jednak chyba nie tutaj tkwi problem. Może ktoś już zetknoł się z takim problemem, lub wie co zrobiłem nie tak ,że ta normal mapa mi się tak posypała. Poza tym problemem pytanie jak podchodzic to rozkladu siatki UV w takich modelach (tutaj dachowka) ,ale tez takie modele jak skały, podłoża, wzgórza itp. Za pomoc z góry Dziękuje ;)
Jedaith Napisano 30 Listopad 2017 Napisano 30 Listopad 2017 Smoothgroups powinny odpowiadać UV islands. Polecam do tego Textools - darmowy plugin, który robi to z automatu. Druga sprawa - powinieneś mieć model z cage żeby to się prawidłowo wypaliło.
szajer19 Napisano 30 Listopad 2017 Autor Napisano 30 Listopad 2017 a mógłbyś trochę bardziej omówić albo rzucić jakimś linkiem, jak zrobić to ręcznie. Mam ten Textool ale nie bardzo wiem o co tu chodzi z tymi "Smoothgroups lub UV islands", o co wg z tym chodzi? :P
Jedaith Napisano 30 Listopad 2017 Napisano 30 Listopad 2017 Poczytaj najpierw czym jest smoothing group: https://knowledge.autodesk.com/support/3ds-max/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2017/ENU/3DSMax/files/GUID-1244162D-A063-486C-BD9B-168466F6488B-htm.html Poza przestudiowaniem powyższego polecam poczytać więcej jak działają normalmapy i jak odpowiednio przygotowywać UV, model LP, HP i cage. W internecie jest mnóstwo materiałów. :)
Rekomendowane odpowiedzi