Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Pojawił mi się poważny problem z normal mapa w SP. Jak widać na załączonych screenach chciałem zrobić baking. Jednak normal mapa została zdeformowana.

Kombinowałem z ustawieniami Dilation width i Max Frontal Distance / Max Rear Distance.

Zrobiłem również inny podział UV mapy. Jednak chyba nie tutaj tkwi problem.

Może ktoś już zetknoł się z takim problemem, lub wie co zrobiłem nie tak ,że ta normal mapa mi się tak posypała.

Poza tym problemem pytanie jak podchodzic to rozkladu siatki UV w takich modelach (tutaj dachowka) ,ale tez takie modele jak skały, podłoża, wzgórza itp.

Za pomoc z góry Dziękuje ;)

Problem01_qxnhwap.jpg

Problem02_qxnhwsq.jpg

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Smoothgroups powinny odpowiadać UV islands. Polecam do tego Textools - darmowy plugin, który robi to z automatu.

textools.jpg

Druga sprawa - powinieneś mieć model z cage żeby to się prawidłowo wypaliło.

Napisano
  • Autor

a mógłbyś trochę bardziej omówić albo rzucić jakimś linkiem, jak zrobić to ręcznie. Mam ten Textool ale nie bardzo wiem o co tu chodzi z tymi "Smoothgroups lub UV islands", o co wg z tym chodzi? :P

Napisano

Poczytaj najpierw czym jest smoothing group: https://knowledge.autodesk.com/support/3ds-max/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2017/ENU/3DSMax/files/GUID-1244162D-A063-486C-BD9B-168466F6488B-htm.html

normalmap_qxnrrew.jpg

Poza przestudiowaniem powyższego polecam poczytać więcej jak działają normalmapy i jak odpowiednio przygotowywać UV, model LP, HP i cage. W internecie jest mnóstwo materiałów. :)