Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, co jest główną przyczyną tego że podczas exportu textury są pomijane a zamiast nich jest kolor, i to jeszcze taki gdzie w ogóle z nim nie pracowałem?

To jest mój drugi projekt tak robiony, na wcześniejszym ( inny projekt ) zostało nałożone zdjęcie, po czym Max normalnie wyeksportował łącznie z tekturą, ( plik jpg był nawet w innej lokalizacji ) a przy drugim takie problemu. Czemu on ich nie widzi ?

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Format .obj przenosi tylko informacje o geometrii. To po pierwsze.

Tekstura nie jest częścią sceny, jest w niej tylko ścieżka do tekstury gdzieś np. na dysku.

To co Cię interesuje to zachowanie relacji: obiekt( który masz w scenie w programie) - shader/materiał - tekstura ( którą masz w końcu gdzieś na dysku ). Dopilnuj opcji exportu i właściwego formatu pliku, żeby nie utracić wyżej wymienionej informacji. Spróbuj np. .max lub .fbx.

To taki strzał. Jeśli nie pomoże to napisz więcej o tym co robisz i co chcesz osiągnąć.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź !

Mam do zrobienia modele 3D do jakieś wymyślonej firmy padło na linie lotnicze, zrobiłem bilbord taki co stoi zazwyczaj na autostradach + model samolotu. W projekcie bilbordu dodałem zdjęcie ( logo firmy ) na bilbord i exportowałem jako .obj . Max świetnie to wyeksportował łącznie z tym zdjęciem nałożonym. W drugim projekcie nałożyłem logo na samolot + dodałem kolory ale już Max nie wyeksportował kolorów i materiału, czy to przypadek czy mu się pomyliło ?

Spoko zaraz zobaczę te drugie formaty ale chciałbym jako obiekt wyeksportować najlepiej do Photoshopa gdzie dodam inne zdjęcie np otoczenie

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ok problem rozwiązany

Bilbord był szary kompletnie bez kolorów tylko tektura nałożona ( zwykła ) a na samolocie jakimś cudem dałem VRay textury po czym Max tego nie eksportował a zwykłe jak najbardziej

Pozdrawiam