gregory1222 Napisano 19 Grudzień 2017 Napisano 19 Grudzień 2017 Cześć. Przychodzę do was z pytaniem jak zaślepić otwór wykonany za pomocą funkcji ProBoolean, tak aby zniknęły też edge które ten otwór wyznaczają? Chodzi mi o to aby była czysta ściana. I też mam drugie pytanie dotyczące funkcji Attach, jeśli już coś zaAttachowałem, to jak to potem "OdAttachować" ? PS. Dodam że ten otwór jest wykonany "na wylot"
polka dot Napisano 19 Grudzień 2017 Napisano 19 Grudzień 2017 nie usuniesz edgy wyznaczających otwór. przeciwieńswo attach to detach. pochytaj helpa, zrozumiesz wszystko
gregory1222 Napisano 21 Grudzień 2017 Autor Napisano 21 Grudzień 2017 Rozumiem, jeśli chodzi o attach to mi się detach w ogóle nie podświetla by go kliknąć. Jakieś pomysły?
polka dot Napisano 21 Grudzień 2017 Napisano 21 Grudzień 2017 musisz najpierw zaznaczyć specyficznie to, co chcesz detachować (chyba, że nie rozumiem o co pytasz)
gregory1222 Napisano 22 Grudzień 2017 Autor Napisano 22 Grudzień 2017 Chodzi o to że zaataczowałem sobie 3 modele, teraz gdy chcę je odataczować nie mogę tego zrobić bo mi funkcja w ogóle się nie podświetla, w sensie że gdy rozwijam GROUP na pasku zadań to nie mogę kliknąć detach, gdyż napis jest szary, nie podświetla mi się żeby go kliknąć, wszystko skonwertowane do editable poly, wersja 3ds maxa 2018
polka dot Napisano 22 Grudzień 2017 Napisano 22 Grudzień 2017 musisz najpierw otworzyć grupę poprzez Group>Open, zaznaczyć obiekt który chcesz detachować i dopiero wtedy Detach. Jeśli natomiast połączyłeś te 3 modele w jeden obiekt, musisz detachować geometrię poprzez zakładkę Modify>Editable Poly>Element>Detach
gregory1222 Napisano 30 Grudzień 2017 Autor Napisano 30 Grudzień 2017 Dzięki na prawdę super forum na którym są super ludzie, jeszcze raz dzięki :D Temat do zamknięcia :)
gregory1222 Napisano 30 Grudzień 2017 Autor Napisano 30 Grudzień 2017 Nie będę zakładał nowego tematu więc napisze jeszcze w tym, otórz modeluje sobie dom i stwierdziłem że muszę jedno z okien usunąć, czyli moje pytanie brzmi jak zaślepić taki otwór?
gigant84 Napisano 3 Styczeń 2018 Napisano 3 Styczeń 2018 Zaznaczasz edge, które tworzą otwór [okno]. Wciskasz -- collapse. Powinien powstać na środku jeden vertex. Usuwasz edge i masz czystą ścianę. Masz to oglądać codziennie, po jednym odcinku (lub więcej), aż dotrzesz do końca serii: Nie pomijaj żadnych "odcinków". W każdym jest wszystko dokładnie przedstawione jeśli chodzi o Maxa.
Rekomendowane odpowiedzi