Napisano 8 Styczeń 20187 l Cześć. W trakcje modelowania takiego oto noża natrafiłem na problem jak zrobić by te gumowe wypustki na rączce były rozmieszczone równomiernie i ładnie "owijajały" się wokół rączki: Próbowałem metody maskowania i DragRecta ale efekt nie był za dobry bo na dolnych krawędziach wypustki były zniekształcone. Czy jest jakaś metoda by szybko to zrobić w Zbrushu? A jeśli nie to może w jakimś innym sofcie?
Napisano 10 Styczeń 20187 l Autor Jeszcze jedno pytanie odnośnie Zbrusha. Żeby użyć tego noisemakera na wybranych elementach to muszę mieć zrobioną polygrupę dla rączki i małej części na górnej częsci noża tam gdzie mają być te wypustki. Polygrupe z tego co wiem można zrobić z polypaintu lub z maskowania. Obydwie te metody trzeba robić od ręki? Tzn. maskować polygony ręcznie malując zaznaczenie? Wiadomo że wtedy to zaznaczenie nie jest do końca dokładne Czy można w jakiś sposób zaznaczyć to na szybko? W rolecie polygroups jest kilka opcji wszystkie wyprobowalem i nie dało to żadnego efektu. Również w maxie spróbowałem rączce przypisać osobny materiał ale zbrush nie widzi tego tak jak np. subpainter.
Napisano 20 Styczeń 20187 l Po kolorze mogles zaznaczyc. Wogole to te panele moglesc na grupie zrobic. Dac Loop group i potem wciagnac do srodka. Potem Reszte noza podzelic na 2 -3 grupy jeszce (na pol i ta czesc co noz w nia wchodzi. Potem UV i noisemakerem dac patern kulek za pomoca teksturek. Maskujac reszte poligroup.