Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zależy mi, by pivot znajdował się w konkretnym miejscu i minimum oś Y była skierowana w konkretnym kierunku.

Potrafię mniej więcej precyzyjnie robić to ręcznie center object/rotation/move, jednak przy ponad 100 obiektach to zwariowane.

Tworzę sferę, wyodrębniam z niej każdy polygon osobno z nadaną grubością. I teraz chciałbym, by pivot znajdował się na środku zewnętrznego/frontowego polygona, to raz, a dwa, by oś Y pivota była prostopadła do tego frontowego polygona i wycelowana tak, by kawałek można było wyjąć i włożyć ze sfery.

1. Brakuje mi przy ustawianiu pivota takiej opcji, która pozwala przypisać go do konkretnego polygona. A jego środek wyznaczyć np. poprzez określenie wierzchołków polygona.

2. Czy możliwe jest kopiowanie pivotów i przypisywanie ich innym obiektom?

3. Czy da się wskazać miejsce pivota np. przez wskazanie wierzchołka?

Mam bardzo małą wiedzę na temat pivotów, dlatego będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam:).

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

AD 1 i 3:

Włącz toolbar Snaps (prawym w puste miejsce i z rozwijanej listy - snaps

http://help.autodesk.com/view/3DSMAX/2017/ENU/?guid=GUID-765F6BF4-AE16-4BC6-AFF2-B1BA4C9D6770

Przy zaznaczonym Affect Pivot Only, przesuwasz swój pivot z włączonmym Enable Axis Constrains in Snaps Toogle (ostatni ikona z toolbaru skrót [Alt] + [D] ), łapiąc za środek gizma (wszystkie 3 osie) przesuwasz go sobie snapująć do wierzchołka, krawędzi lub poligonu (w zależności jaki snap ustawisz)