Napisano 2 Marzec 20187 l Cześć, otóż zastanawiam się jak wzmocnić swoją stację roboczą bez dużego nakładu finansowego lecz z maksymalizacją zysków w postaci krótkich czasów renderingu na CPU. Po przejściach mam w swoich zasobach dodatkową płytę główną na podstawce LGA 2011 - Gigabyte X79-UD5 (czyli konstrukcja trochę stara) Elementy komputera: Procesor Intel 3930K (podkręcony do 4.1 GHz - gdybym zainwestował w chłodzenie np Corsair H100 może udałoby sie uzyskać 4.5 Ghz) ten procesor ma 6 rdzeni i 12 wątków Płyta Asus P9X79 RAM 32 gb (8 x 4 gb) Grafika MSI GeForce GTX 970. Przejrzałem różne wyniki benchmarków wynika z tego, że przy zakupie lepszego procesora np. jakiegoś XEONA z 10 lub 12 rdzeniami uzyskałbym całkiem niezłe efekty, z tymże musiałbym wydać wtedy ok 3500 zł.Inne rozwiązanie to zakupienie dodatkowego 3930k, który obecnie chodzi za ok 500 zł i zbudowanie NOD-a.Pytanie do Was czy to jest w ogóle możliwe? Jak zbudować takiego osobnego NOD-a czy do tego konieczne będą pamięci RAM? Jest sens się za to brać?
Napisano 2 Marzec 20187 l Nie wiem jak to technicznie miałoby wyglądać więc w tej kwestii się nie udzielę, ale jak chciałbyś kupić i7-3930K, to mam na sprzedaż. Mógłbym zrobić jakąś promocyjną cenę. Już go raczej nie będę używał.