Napisano 7 Marzec 20187 l hej proszę o pomoc nagle podczas robienia wizualizacji 3dsmax+ vray zaczęły pojawiać się dziwne przebarwienia. Czym mogą być spowodowane i jak to usunąć ? Edytowane 7 Marzec 20187 l przez Klaudia Tomczyk
Napisano 8 Marzec 20187 l jeśli chodzi o "szum", dłuższy render powinien rozwiązać problem a jeśli chodzi o plamy takie jak na zasłonach, trzeba podkręcić ustawienia Irradiance Map, lub zmienić metodę GI na brute force. zależy jaki masz sprzęt i co do tej pory miałaś ustawione. w scenie nie może być materiałów ani świateł innych niż VRayLight i VRayMtl. pokaż ustawienia rendera jeśli nie pomoże
Napisano 8 Marzec 20187 l Autor bardziej chodzi mi o ogólne przebarwienia po całym Renderze, problem jest o tyle dziwny ponieważ zrobiłam x wizualizacji na tych ustawieniach i nie było tych 'kropek'. Podczas jednej wizualizacji wyłączył mi się program z jakimś błędem i po uruchomieniu ponownie wyskakiwały już przebarwienia- wrzucam jeszcze raz zdjęcie na którym coraz mocniej to widać z porównaniem wizualizacji na tych samych ustawieniach przed wyłączeniem programu i wszystkie ustawienia Prosiła bym jeśli to możliwe o wskazanie które ustawienie zmienić bo co prawda wiele lat pracuje w programie ale wstyd się przyznać rzadko coś wgl zmieniam... Z góry dziękuje
Napisano 9 Marzec 20187 l Skoro piszesz "kropek" wnosze, ze jednak chodzi o szum. W tym momencie uzywasz "Progresive" jako image sampler i w jego ustawieniach "render time" masz ustawiony na 1 min. Nie ma szans zeby po 1 min render byl czysty bez szumu, nawet jesli mialabys dosc mocny komputer. Wiec sa dwa rozwiazania twojego probelmu. Ustawic redner time na 0 i pozwolic "isc" renderowi tak dlugo az bedzie zadowolona z poziomu szumu, lub zmienic image sampler na bucket. Swoja droga gratuluje natloku klientow skoro przez wiele lat dajesz rade utrzymac sie na rynku nie znajac podstawowego nazewnictwa czy obslugi oprogramowania w ktorym pracujesz;P Mowi to bez zlosliwosci i zazdrosze;)